Fără categorie

Megjelent Romániában is a madárinfluenza! A hatóságok sürgős intézkedéseket hoztak a járvány korlátozására!

Megjelent Romániában is a madárinfluenza, amelyet Konstanca megyében azonosítottak több elhullott madár tetemében. Az állategészségügyi hatóságok megerősítették a vírus jelenlétét, amely már most is pusztítást okoz Európa több országában és azon kívül is. Eddig a madárinfluenza jelenlétét csak vadmadaraknál mutatták ki, a fertőzött tetemek közül néhány hattyú.

Megrázó látvány a konstancai kikötőben, ahol 13 hattyú holttestét fedezték fel. Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) számos intézkedést vezetett be a környéken, miután a vizsgálatok megerősítették, hogy a hattyúk közül kettő madárinfluenzával fertőzött – írja az agerpres.ro.

Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) közleménye szerint az elhullott hattyúkat közvetlenül a Konstancai Hajógyárban találták meg.

„Miután 2021.01.11-én megerősítették a H5 típusú madárinfluenza jelenlétét a Konstancai Hajógyárban 13 elhullott hattyúból kettő tetemében, valamennyi illetékes szervet értesítették, és az Eljárási Kézikönyv által bevezetett intézkedéseket alkalmazzák” – áll a Konstancai DSVSA tájékoztatójában.

Azonnal intézkedéseket hoztak azon a területen, ahol a hattyúkat megtalálták azért, hogy elejét vegyék a madárinfluenza-vírus terjedésének:

• a házi- és vadmadarakat tartó valamennyi gazdaság összeírása és azonosítása;
• az élő vadmadarak, különösen a vízimadarak, valamint a baromfi és más madarak, különösen a kacsák és libák közötti közvetlen és közvetett érintkezés megelőzése;
• elhullott, vadon élő vagy házi madarak esetén azonnal értesíteni kell az állatorvost vagy a Konstancai DSVSA-t;
• madarak, tojás, hús és baromfi tetemek szállításának tilalma;
• a vadon élő madarak, különösen a vízimadarak populációjának hivatalos felügyeletének fokozása;
• az elhullott vagy beteg madarak további ellenőrzése, szükség esetén vadászok és ornitológusok együttműködésével;
• az elhullott madarak bejelentése az illetékes hatóságoknak, valamint az elhullott madártetemek lehető legtávolabbra való eltávolítása egy erre előzetesen felkészített és kiképzett személy által – áll a DSVSA közleményében.

A konstancai környezetvédelmi őrség vezetője, Steluţa Popescu kijelentette, hogy a konstancai kikötőben elvégzett vizsgálatokat követően „a víz felszínén nem találtak kőolajszármazék nyomát, s nem észleltek különleges vegyi szagokat sem”.

Ugyanakkor a tengervíz minőségének megállapítása érdekében a Dobrudzsa-Litoral Vízmedence Igazgatósága is mintákat vett.