Fără categorie

Állattenyésztő: Az állatorvos nem jön el feltenni a borjak füljelzőit. Mi a megoldás, hogy ne veszítsük el az APIA – támogatást?

Az állatorvos megtagadja, hogy kiszálljon a gazdaságba vagy a háztartásba ellátni füljelzővel az állatokat – egyes állattenyésztők ezzel a problémával szembesülnek. Különösen az év elején vagy a szabadságolás időszakában panaszkodnak a kisgazdák arra, hogy egyes állatorvosok nem veszik komolyan őket, amikor az új állatok azonosítását kérik tőlük.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO válaszol a gazdák kérdéseire. Az egyik olyan helyzet, amelyről az állattenyésztők beszámolnak az, hogy állatorvosuk megtagadta különféle szolgáltatások nyújtását, amelyek elengedhetetlenek az állattenyésztési támogatásokhoz: a gazdaságok nyilvántartásba vétele. Ilyen esetről számolt be a németvásári (Târgu Neamț) tenyésztő, aki a “Clubul ROvăcarilor” Facebook-csoportban kért segítséget.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO felfigyelt a tenyésztő esetre, és választ próbált keresni a jelzett problémára úgy, hogy a talált megoldás hasznos legyen valamennyi olyan tenyésztő számára, aki ilyen típusú problémával szembesül.

„Jó napot kívánok! Van egy problémánk, és nem tudjuk, hogyan oldjuk meg. Két hónapja hívtuk a helyi állatorvost, hogy jöjjön és tegye be az új borjaknak és az általunk újonnan vásárolt állatoknak a füljelzőket, de ő mindig elnapolta vagy úgy tett, mintha észre se venne minket. Tavaly ugyanez volt a problémám, és akkor jött, amikor már lejárt a dossziék leadási határideje az APIA-nál. Szembesült valaha valaki ezzel a problémával? Hol panaszolhatjuk be az orvost? Vagy átírathatjuk a teheneket egy másik orvoshoz?” – vázolta fel az esetet a tenyésztő.

Az állatok füljelzése. Jogilag milyen lehetőségei vannak a tenyésztőknek?

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO felvette a kapcsolatot az ismert állattenyésztővel, Ionică Nechiforral, a Moldoovis Juhtenyésztők Szövetségének elnökével. „A gazda a füljelzőket közvetlenül egy füljelző gyártótól vásárolhatja meg, például az Alflex cégtől, majd írásban kérheti az állatorvost, hogy regisztrálja a borjakat. Figyelem, fontos, hogy nyilvántartási számmal ellátott kérelem legyen, így ha gond adódik, a kérelem alapján a mezőgazdasági termelő panaszt nyújthat be mind az Állatorvosi Igazgatósághoz, mind az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatósághoz (DSVSA)” – mondta Ionică Nechifor, aki maga is állattenyésztő.

A második megoldás, amelyet a Botoșani-i gazda jelzett, az, hogy az állattartó megvásárolja a fülcímkét a település illetékes orvosától (medicul concesionar).

„Egy másik lehetőség, hogy a tenyésztő megvásárolja a füljelzőket a község koncessziós orvosától és ebben az esetben is az írásos kérést átvételi elismervénnyel kell küldeni, hogy a gazda tudja igazolni a füljelzők igénylését. Ha a tehenek családi háztartásban (GP) vannak, az adott orvos gondoskodik róluk, a tulajdonos számára nehezebb átiratkozni egy másik orvoshoz, mert köztudott, hogy ők úgymond „nem árulják el egymást”. Léteznek másodlagos beszállító gazdaegyesületek, ahonnan megvásárolhatók a füljelzők, ha a gazda tagja ezeknek” – mondta még Ionică Nechifor.

Az állatok füljelzése. APIA-követelmények

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) által nyújtott támogatásokról szóló útmutató szerint az állatokra füljelzőiről a következőket írja:

• A szarvasmarhákat két egyszerű füljelzővel kell azonosítani, amelyekre azonos, egyedi állat-azonosító kódot nyomtattak;
• A 2007. december 31. előtt született juhokat és kecskéket egyszerű füljelzővel kell azonosítani;
• A 2008. január 1. és 2010. január 1. között született juhokat és kecskéket két egyszerű füljelzővel kell azonosítani, ugyanazon egyedi állat-azonosító kód nyomtatásával;
• A 2010. január 1. után született juhokat és kecskéket, amelyeket eredetileg egyszerű füljelzővel azonosítottak, elektronikus azonosító kódot is kell hogy kapjanak, amely ugyanazt az egyedi kódot tartalmazza.

Az állatok füljelzése. Mit mond a DSVSA

A Vaslui megyei DSVSA-tól tavaly kapott információk a sertések, juhok, kecskék és szarvasmarhák azonosítási és nyilvántartási folyamatának végrehajtására vonatkozó állat-egészségügyi normák jóváhagyásáról szóló, 2010. április 29-i 40. sz. rendelet előírásai szerint:

a) szarvasmarhaféléket, az elléstől számított 20 napon belül, 2 egyszerű, azonos állatkódot tartalmazó füljelzővel kell ellátni;

b) minden juh- és kecskefélét kötelező módon azonosítani kell akkor, amikor elmozdítják abból a gazdaságból, amelyikben született, vagy legkésőbb akkor, amikor elérik a 6 hónapos kort, az azonosítás egy egyszerű füljelzővel és egy elektronikus füljelzővel történik, mindkettő azonos kódot tartalmazza, a 2010. március 24-ei, 23-as számú, a sertések, juhok, kecskék és lófélék azonosításáról és nyilvántartásáról szóló sürgősségi rendelet értelmében.

c) a sertésféléket a születéstől számított 60 napon belül, egyetlen egyszerű füljelzővel kell azonosítani.

Az állatokat kötelező módon azonosítani kell, mielőtt elszállítanák őket abból a gazdaságból, amelyben születtek, amennyiben erre a fent meghatározott határidők előtt kerül sor.

A nem füljelzett vagy nyilvántartásba nem vett állatok nem részesülhetnek támogatásokban, kompenzációban vagy más törvényes jogokban. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a borjak, bárányok esetében a füljelzést és az azonosítást abban a gazdaságban végzik, ahol születtek, ezért vásárlásuk esetén meg kell győződniük arról, hogy rendelkeznek-e minden szükséges dokumentummal, hogy később ne adódjanak gondok, amikor támogatást igényelnek utánuk, amikor vágóhídra viszik őket, vagy amikor újból el szeretnék adni őket.