Fără categorie

Mezőgazdasági Minisztérium: A napraforgómagot a tavaszi kampányban nem lehet neonikotinoidokkal kezelni

Az idei tavaszi kampányban tilos a napraforgómag neonikotinoidos kezelése. A Mezőgazdasági Minisztérium közleményt adott ki, amelyben rámutatott, hogy a következő mezőgazdasági idényre ideiglenes engedélyeket adtak ki a vetőmagkezelésre, de ezek a kivételek csak a kukoricára és a cukorrépára vonatkoznak.

Az Agrointeligența- AGROINTEL.RO még decemberben értesítette a gazdákat, hogy Mezőgazdasági Minisztérium időszakosan engedélyezte több termék használatát a kukorica és napraforgómag neonikotinoid rovarölő szerrel történő kezelésére. Január 19-én, kedden a MADR közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy az 1107/2009-es CE Szabályzat 53. cikkelyének értelmében sürgősségi esetekben engedélyezett a neonikotinoidok kategóriájába tartozó hatóanyagokon alapuló termékek alkalmazása a kukorica és a cukorrépa vetőmagjának neonikotinoidokon alapuló növényvédő szerrel való kezelése során, a 2021-es tavaszi kampányhoz.

A tájékoztatás szerint ez sorozatban a második év, amikor a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium nem ad átmeneti engedélyt a napraforgómag a neonikotinoidok kategóriájába tartozó hatóanyagokon alapuló termékekkel való kezelésére.

Az ideiglenes engedélyeket a következő időszakokra adják: 2020. január 25. – május 24. a kukorica vetőmagjának kezelésére és felhasználására, a kezelt cukorrépa vetőmag felhasználására pedig március 1. és május 30. között.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium a Mezőgazdasági és Együttműködési Szövetség (PRO AGRO Országos Szövetség, a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája – LAPAR, a Romániai Kukoricatermesztők Egyesülete – APPR és a Növénytermesztő Szövetkezetek Országos Szövetsége – UNCSV) és a Román Répatermesztők Szövetsége kérésére hozta meg a döntést.

A közleményben kimondják, hogy a kártevők elleni védekezésre neonikotinoiddal kezelt cukorrépa magvak használata NEM véd meg a kártevőktől, beleértve a beporzó rovarokat is.

Az ideiglenes engedélyek tulajdonképpen a tagállamok rendelkezésére álló törvényes eszközök annak biztosítására, hogy a mezőgazdasági termelők hozzáférjenek a növényvédő szerekhez olyan helyzetekben, amikor növény-egészségügyi kockázat áll fenn a növények számára.