Fără categorie

4.880 euró / hektár – éves támogatás az üvegházakban és a szoláriumokban termesztett zöldségekre!

Az üvegházakban és a szoláriumokban termesztett zöldségek támogatása – nyilvánosságra kerültek a termeléshez kötött növénytermesztési támogatások (SCV) összegei a 2020-as kampány kifizetéseihez.

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter január 20-án, szerdán sajtótájékoztatón jelentett be két összeget arról a listáról, amelyen az SCV növényi támogatások szerepelnek, éspedig a védett területeken található zöldségek, illetve feldolgozásra szánt paradicsom.

„Az embereknek tudniuk kell, hogy folytatódik a termeléstől függő zöldségtámogatás, ahol 4.880 euró / hektár áll rendelkezésünkre a zöldségfélék számára a védett területeken, és mintegy 1.800 euró a feldolgozásra szánt paradicsom számára” – mondta a miniszter.

A 2019-es kampányhoz a termeléshez kötött növénytermesztési támogatások – üvegházakban és szoláriumokban termesztett zöldségek: friss paradicsom fogyasztásra, friss uborka fogyasztásra és / vagy iparosításra, paprika, káposzta és padlizsán fogyasztásra, az APIA által megállapított összeg 4649,1189 euró / hektár. A termeléshez kötött növénytermesztési támogatások – az ipar számára termesztett paradicsom termesztése a mezőn, a 2019-es kifizetés 1717.9913 euró / hektár volt.

A kifizetéseket az APIA lejben folyósította, az Európai Központi Bank által 2019. szeptember 30-án megállapított és az Európai Unió Hivatalos Lapjának C sorozatában, 4. sz. 2019. október 3-i 329. számában közölt árfolyama szerint, 1 euró 4,7496 lej.

Mint ismert, a termeléshez kötött növénytermesztési támogatásokat a következő növényekre is fizetik: szójabab, lucerna, hüvelyesek az iparosításhoz / feldolgozáshoz: borsó és bab, rizs, kender olajnak és / vagy rostnak, burgonyamag, komló, cukorrépa, iparosításra a mezőn termesztett uborka, iparnak szánt gyümölcsök: szilva, alma, cseresznye, meggy, sárgabarack és zöld, valamint korai burgonya az iparosításhoz.