Fără categorie

A földművelésügyi miniszter bejelentette, milyen APIA támogatásokat kapnak idén a gazdák!

Nyilvánosságra hozta Adrian Oros földművelésügyi miniszter azon APIA-támogatások listáját, amelyet a gazdák ebben az évben kapnak. A MADR vezetője bejelentette az idei évre közvetlen területi támogatásokra elkülönített összegeket, a programokat az átmeneti években tartják fenn,- 2021-ben és 2022-ben -, az új, Közös Agrárpolitika elfogadásáig.

„Véglegesíteni kell a 2021-2022 közötti átmenet két évének programját, ahol új pénzeket használhatunk fel, de régi intézkedésekkel” – jelentette be Adrian Oros mai, január 20-ai, szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet a MADR székházában tartott.

„A 2021–2022 közötti összegek az I. pillérre – 3,8 milliárd euróra, illetve a II. Pillére – 2,8 milliárd euróra vonatkoznak. Folytatjuk a kifizetéseket a területalapú támogatásokra, ahol folytatjuk az újraelosztási kifizetést az 1 és 5 hektár közötti kisgazdaságoknál, de különösen ez a kifizetés magasabb lesz 48 euró az 5 és 30 hektár közötti közepes gazdaságokban, folytatjuk az éghajlatra és a környezetre vonatkozó kifizetéseket , szintén közvetlen kifizetésként 57,8 euró / hektár, de a fiatal gazdálkodókhoz kapcsolódó közvetlen kifizetéseket is, 36,6 euró / hektár, az első 5 évben, amikor 60 hektár felső határig regisztrálták őket, tehát itt nem változtatunk semmit” – jelentette ki Oros a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségen keresztül folyósított területalapú támogatásokról. A MADR vezetője hangsúlyozta, hogy a termeléshez kötött támogatási rendszereket továbbra is kifizetik.

Az országos költségvetésből származó APIA – kifizetésekkel kapcsolatban Adrian Oros elmondta: „Folytatjuk az átmeneti országos támogatást (ANT), mindannyian tudják, hogy sikerült megváltoztatnunk a szarvasmarhák zavaró referencia-dátumát, de ezt 2013-ról 2018-ra sikerült változtatni, tehát nem úgy, ahogy szerettem volna, hogy a referencia dátum minden év január 1-je legyen. Itt meglátjuk, mi a megoldás, amikor ANT-t adunk a szarvasmarhák után, hogy így a pénz túlnyomó része eljusson azokhoz, akiknek valóságban van állata”.

A gazdáknak folyósított kifizetésekkel kapcsolatban Adrian Oros miniszter megemlítette, hogy a következő támogatási rendszereket is fenntartják: „ a gázolaj jövedéki adója, a fokhagyma, a Bazna és a Mangalita program, a méhészek de minimis támogatását szolgáló program”.

„Új, az aromás növényekkel kapcsolatos programot fontolgatnak most a kollégák, mert azt vettük észre, hogy itt is nagyon nagy kereskedelmi hiányt jegyzünk” – mondta Adrian Oros. Beszélt a Paradicsom programról, amelyről azt mondta: „… és a sokat vitatott Paradicsom programot – amelyről tévesen mondták, hogy lemondtuk, nem, hanem kibővül és javul, mert a Paradicsom program 4 év alatt 172 millió eurót szívott el, és hatása nem volt a várakozásnak megfelelő.”