• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    MADR: Új támogatás a kistermelők számára – idén kerül bevezetésre!

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Új támogatást vezetnek be idén a kistermelőknek! Adrian Oros mezőgazdasági miniszter új támogatási rendszert jelentett be a román gazdálkodók számára, amelyet ez évtől alkalmaznak. A mezőgazdasági tárcavezető szerint, aki január 20-án, szerdán tartott sajtótájékoztatót, az új támogatást az állami költségvetésből fizetik ki, és jelenleg a minisztérium szakemberei „gondolják át”.

    „Folytatjuk a gázolaj jövedéki programját, a fokhagymaprogramot, a Bazna és a Magalița programot, illetve a méhészek támogatását szolgáló de minimis programot. Új, az aromás növényekkel kapcsolatos programot fontolgatnak most a kollégák, mert azt vettük észre, hogy itt is nagyon nagy kereskedelmi hiányt jegyzünk” – jelentette be a miniszter. Azt azonban nem közölte, hogy hogy fog zajlani a program, és hogy az a többi, például a fokhagyma vagy a méhészek támogatási programjának mintájára készül-e, s azt sem, hogy a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségen (APIA) vagy a Mezőgazdasági Igazgatóságokon keresztül fut-e majd, mint a fent említett programok esetében.

    Megjegyzendő, hogy a fűszer- és gyógynövényeket általában a kistermelők termesztik, és jelenleg is részesülnek az APIA támogatásaiban, mint minden olyan növény, amelyre hektáronként fizetnek támogatást. Akár levenduláról, mentáról, kakukkfűről, orbáncfűről, zsályáról, ürömről, articsókáról, macskagyökérről, édesgyökérről, egérfarkról, vörösfenyőről, rebarbaráról, sáfrányról, tárkonyról, kasvirágról, somkóróról stb. van szó, ezek a növények után az APIA az alapintézkedések hektáronkénti támogatásait folyósítja, vagyis a SAPS-t, amelynek a 2020-as kampányban 98,738 euró / hektár, azaz 481,101 lej / hektár volt az összege, és az ANT-t, amelyre a hektáronkénti összeget mindeddig még nem állapították meg.

    Ezenkívül ezek besorolhatók az agrár-környezetvédelmi intézkedésekbe is, azaz a 10. intézkedésbe – 4. csomag (Agromédium) – Zöld növények, amelyek mennyisége 130 euró / hektár. Ha az aromás növényeket termesztő gazdálkodók ökológiai termesztést választanak, akkor kétéves kötelezettségvállalásokat köthetnek 2 évre a 11. intézkedés 1. alintézkedése / 5. csomag keretében: – Az ökológiai gazdálkodási gyakorlatokra és módszerekre való áttérés támogatása. Az 5. csomag támogatása 365 euró / hektár / év.

    Ha már ökológiai termelést folytatnak, és rendelkeznek ezzel kapcsolatos tanúsítvánnyal, a gazdálkodók dönthetnek úgy, hogy kötelezettségvállalást írnak alá 2 évre az 5. csomag keretében – Gyógy- és aromás növények, amely keretében 350 euró / hektár / év támogatást kaphatnak.