• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    ANSVSA: A gazdálkodóknak tilos lesz állatokat kezelniük állatorvosi felügyelet nélkül!

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Az állatok gyógyszeradagolásával kapcsolatos intézkedés készül a tenyésztők számára. Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) dokumentuma szerint az állattulajdonosok a felelősséget vállaló állatorvos közreműködése nélkül már nem végezhetnek gyógyszeres kezeléseket az állatokon.

    A sürgősségi rendelet-tervezet, amely a 42/2004-es,  az egészségügyi-állatorvosi tevékenység megszervezéséről és az élelmiszerbiztonságról szóló kormányrendeletet módosítja és egészíti ki, illetve a 43/2020-as, a Covid – 19 terjedése kapcsán, a veszélyhelyzet idején  bizonyos uniós támogatási intézkedések elfogadásáról szóló sürgősségi rendelet módosítja, más közvitára bocsátotta az ANSVSA saját honlapján.

    Az idézett szöveg szerint azt javasolják, hogy tiltsák be az állatgyógyászati ​​készítmények állatoknak való beadását a szabad gyakorlatra jogosult állatorvos felügyelete vagy adott esetben felelőssége hiányában.

    „Az állatgyógyászati ​​készítmények ellenőrizetlen felhasználásának megakadályozása, és az antibiotikum-rezisztencia jelenségének – amely az orvosi felügyelet nélkül végzett kezelés eredménye – minimalizálása érdekében úgy gondoljuk, hogy az állatgyógyászati ​​készítmények alkalmazását szigorúan kell szabályozni” – érvel az ANSVSA.

    A tervezet kivételt is előír a gyógyszerek beadására vonatkozó szabály alól, nevezetesen a szájon keresztüli, inhalációval történő gyógyszeradagolást (gyógyszerek beadása gőzök, gázok stb. belélegzésével), és a cseppek beadását, ha ezeket már felírta az állatorvos. „Az állattulajdonosok csak azokat a gyógyszereket adhatják be, amelyeket egy szabadgyakorlatú állatorvos írt fel, és amelyeket szájon át, belégzéssel és csepegtetéssel, vagy helyileg alkalmazhatnak, feltéve, hogy ha azokat nem kizárólag csak az állatorvos adhatja be.” „Az állatok tulajdonosainak vagy állattartóknak be kell tartaniuk a gyógyszer betegtájékoztatójában megadott, vagy az állatorvos által javasolt várakozási időt, az állati eredetű termékek esetében, amelyeket kezelt állatokból nyernek” – írja még a tervezet.