Fără categorie

Gabonapiac. A Mezőgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy „egyelőre” nem avatkozik be búzapiaci intézkedésekkel

A búza országos és nemzetközi piacon történő áremelkedésének kapcsán több bejelentést tett Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. A MADR vezetője közölte, hogy a helyzet ellenőrzés alatt áll,így Romániában nem lesz gabonaválság, és reméli, hogy nem lesz újra exporttilalom annak biztosítására, hogy a belföldi fogyasztásra szánt búza ne kerüljön külföldre.

Adrian Oros miniszter január 20-án, szerdán a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumban (MADR) tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Románia fogyasztási szükséglete 2,2 millió tonna búza, ez pedig jelenleg prioritás a Mezőgazdasági Minisztérium számára.„Nagyon fontos számunkra, hogy valamennyi, búzát és más gabonaféléket termelő gazdálkodónak legyen lehetősége eladásra és profitálni tevékenységéből, de a legfontosabb számunkra az, hogy biztosítsuk az emberi fogyasztáshoz szükséges mennyiséget, ami 2,2 millió tonna, és ezek a készletek itt vannak, és elegendőek az új betakarításig. Ezen 2,2 millió tonna felett, mondtam már más alkalmakkor is, és a pékségben dolgozók és a gazdák is tudják, hogy körülbelül 550 000 tonna van még, nagyon fontos vetőmag-búza van, és már tavaly megbizonyosodtunk arról, hogy ez megvan, körülbelül 400 000 tonna takarmánybúza van, amelynek nem kell túl jó minőségűnek lennie, és az alkoholipar számára mintegy 400-500.000 tonna búza van. Tavaly nőtt az alkoholipar által felhasznált mennyiség, mert több alkoholra volt szükség a fertőtlenítőszerekhez. És mégis 2 millió tonna volt exportra. Természetesen ez az export azért is nagyon fontos, mert ez elsősorban a gazdálkodók, de különösen a kereskedők és exportőrök tevékenységét teszi eredményessé. Személy szerint engem jobban aggaszt a mezőgazdasági termelők tevékenységének jövedelmezősége, és természetesen szükség van kereskedőkre ebben az élelmiszerláncban, és nyereségeseknek kell lenniük nekik is, de engem mint minisztert elsősorban az érdekel, hogy a gazdálkodók nyereséges tevékenységet folytassanak és tartalékoljanak kenyérbúzát, hogy meglegyen, ami a fogyasztáshoz szükséges” – mondta Adrian Oros.

Ami a búza árát illeti, Adrian Oros miniszter azt mondta, hogy ennek nem kellene jelentősen megemelkednie, mert a globális termelés tavaly növekedett.  „Tudomásom szerint, még akkor is, ha a Fekete-tenger térségében az aszály miatt a termelés csökkent, és a térség országainak termelése is hasonló tendenciát mutatott, beleértve Romániát is, mégis, a termelés világszerte nőtt. Normális esetben a búza ára nem nőhet jelentősen. Természetesen előfordulhatnak tőzsdei játékok, amelyekbe nincs módunk beavatkozni, de az összes jelentés és elemzés szerint, amelyeket tavaly olvastam, mert el kellett olvasnom, nőtt a búza és a kukorica globális termelése. A politikám a következő: az érdekel, hogy mindent, amire szükség van, tartsuk az országban, a többit pedig lehet exportálni. Egyelőre nincs szükség arra, hogy intézkedéseket hozzunk, és remélem, hogy nem fogunk olyan intézkedéseket hozni, amelyek tavaly ugyan bezavartak, de legalább egy bizonyos nyugalmat biztosítottak számunkra”.