Fără categorie

A húsvéti bárányok ára 2021-ben. Mennyibe kerül egy kilogramm bárány ebben az évben?

A húsvéti bárányok ára, 2021: – élősúlyban és levágva. A pásztorok már az ellési időszakban számítgatják a húsvéti bárány kilogrammjának árát, egy olyan évben, amely jelentős növekedéssel kezdődött a gazdák számára. A drágább takarmánytól, a kukoricamag jelentős növekedésén keresztül, az állatok kezelésének borsos áráig haladva a juhtenyésztők úgy vélik, hogy a húsvéti bárány kilogrammjának ára idén valamivel magasabb lesz, mint tavaly.  Borzolja a kedélyeket egy szebeni pásztor számítása a húsvéti bárányok ára kapcsán. Egy helyileg megjelent interjúban a Mărginimea Sibiului térség egyik tenyésztője kijelentette, hogy úgy döntött, idén nem adja a húsvéti bárányt kilogrammonként 30 lej alatt. A gazda szerint idén valamennyi költsége csaknem megduplázódott, különösen a takarmány ára. Másrészt vannak olyan tenyésztők, akik úgy gondolják, hogy legalábbis egyelőre nem beszélhetünk a bárány árának robbanásáról, különösen most, amikor húsvétig néhány hónapok van még hátra. Meg kell jegyezni, hogy az ortodox húsvét idén május 2-ára esik, ami kissé késői időpont, hiszen a bárányok ekkorra már nagyocskák lesznek.

A bárány ára, 2021. Egy szebeni esztena minimum 30 lej / kg áron akar eladni 

Mărginimea Sibiului-ban már vita tárgyát képezi az idei húsvéti bárány ára. Egy Szeben megyei, Cód (Sadu) községbeli pásztornak már több mint 200 báránya van, és meggyőződése, hogy az idén a bárányhús ára eléri a 30 lejt kilogrammonként, levágva. Elmondása szerint ez a kilogrammonként 5 lej növekedés a tavalyihoz képest, amikor a bárányt 25 lejért adták el, több mint indokolt, tekintve, hogy a takarmány ára most duplája mint tavaly. „Juhaink már november elején elkezdtek elleni, és a bárányok egy részét már levágtuk a téli ünnepekre. Nem akarjuk, hogy húsvétig a bárányok nagyon nagyra nőjenek. Bizonyos térségekben a tenyésztők tartják őket, és súlyuk 30-35 kilogrammra nő, de ki veszi meg ezeket? Idén a bárány ára körülbelül 30-35 lej lesz kilogrammonként, levágva, mert minden drágult, a kukorica drágult, tavaly 50-55 bani volt, most pedig 1 lej. Tehát a kiadások megduplázódtak, és ha tavaly a bárányhúst kilogrammonként 25 lejben adták, akkor idén további 5 lejt teszünk ehhez az összeghez, és 30 lejt kérünk kilogrammonként, levágva. Ha nem tartjuk magunkat a 30 lejhez, akkor óriásit veszítünk” – mondta a szebeni pásztor a helyi sajtónak.

A bárány ára, 2021. Dan Petrescu juhász 25 lejes árban bízik Az ar

geși juhász, Dan Petrescu azt állítja, hogy az idén a bárány kilogrammját élősúlyban 14-15 lejért, levágva pedig 25 lejért árulják majd.  „Jól állok az elléssel, már kb. 500 juhom ellett, ez az állomány több mint felét jelenti. Más évekhez képest idén sokkal jobban kezdődtek az ellések, és azt hiszem, február 10-ig befejeződik a folyamat. Úgy gondolom, hogy ebben az évben a bárány élősúlyban kilogrammonként eléri a 14–15 lejt, levágva pedig a 25 lejt kilogrammonként, ami méltányos ár, hogy a gazdálkodó fedezni tudja a kiadásait. Nem haladja majd meg a 25 lejt, és semmi esetre sem lesz kilogrammonként 30 lej. A kiadások valóban magasabbak voltak idén. A takarmány drágult az aszály miatt, a kukorica is drágább. A gyógyszerek egyre drágábbak. Ezenkívül a szállítási ár is egyre magasabb és magasabb”- mondta Dan Petrescu az Agrointeligența – AGROINTEL.RO-nak.

Úgy véli, hogy az idén a húsvéti bárányok súlya, legalábbis nála, eléri a 30-35 kilogrammot. „Idén nagyok lesznek a bárányok, mert a húsvét meglehetősen későn lesz, nálam eléri majd a legalább 30-35 kilogrammot. De lesznek kis bárányaink is, mert van sok a pásztor, akiket nem érdekel a tej, és későn viszik a kosokat a juhoz, és március 1-je után kezdődnek ott az ellések. Én viszont márciustól elválasztom a bárányokat, és elkezdem fejni a juhokat, hogy sajtot készítsek. Ha nem készítek sajtot, akkor csak a bárányokkal fedezhetem a kiadásaimat, és ez nem elég. Én ráadásul hegyvidéken vagyok és abszolút mindent veszek, bálát, kukoricát. A kukorica ára elérte az 1-1,1 lejt kilogrammonként” – mondta Dan Petrescu juhász.

A bárány ára, 2021. Vannak pásztorok, akik nem bocsátkoznak becslésekbe

 Nicolae Cioranu, a ROMOVIS juh- és kecsketenyésztők szövetségének aradi elnöke azt állítja, hogy jelenleg nem tudni, milyen áron adják majd el a húsvéti bárányokat az idén, mert túl sok az ismeretlen tényező.

„Jelenleg a 2020-ban született bárányok eladása van folyamatban, de mivel jelenleg nem vagyunk szezonban, ez az időszak nem mérvadó. Ebben az időszakban semmit sem tudunk a belső piacról, mert senki sem ismeri sem a keresletet, sem a kínálatot. Nem mondhatjuk, hogy a bárány drágulna, különösen azért, mert a tavaly született valamennyi jószágot még nem sikerült eladni. Ami a kis bárányt, az idei bárányt illeti, árnövekedésről nem beszélhetünk. Abban a pillanatban, amikor a bárányok még nem születtek meg, és amikor nem tudjuk, hogy milyen keresletünk lesz, nincs módunk tudni az árát. Azt mondom, hogy a bárány árát kereslet és kínálat határozza meg” – jelentette ki Nicolae Cioranu az Agrointeligența – AGROINTEL.RO-nak.

Úgy véli, hogy a bárány árát Romániában nem a befektetett összegekhez igazítják, ahogy az az ideális lenne. „A kukorica ára duplája a tavalyi évhez képest, nagyon közel a kilogrammonkénti egy lejhez, de nem feltétlenül a takarmány ára alakítja húsvétkor a piaci árat. Éppen ellenkezőleg, az állatokat olcsón értékesítik, ha a takarmány drága. Például most az állatok olcsóbbak, a nőstények, összehasonlítva a tavaly őszi árral, mert drága takarmány, és hogy ezeket az állatokat télen is tartsák, az költséges. Tehát vannak emberek, akiknek ez nehézség, emiatt eladják őket. Szívesen közelíteném a befektetési árat az eladási árhoz, de ez nagyon nehéz nekünk, ez a valóság” – mondta Nicolae Cioranu.Szerinte olyan forgatókönyv vehető figyelembe, amely minden bizonnyal meghatározza az áremelkedést a hazai piacon. „A külföldi piacon nagyon jó kereslet lehet a kis bárányok iránt a katolikus húsvétkor, az korábban vam, mint az ortodox. Ha akkor nagy lesz az igény, akkor húsvétkor magasabb ár lesz itthon. Tehát innen láthatjuk, hogy az ár több tényezőtől függ, amelyeket a mai naptól nem tudhatunk ”- összegezte az aradi pásztor.

A bárány ára, 2021. Még Moldova területén sem ismert az az ár, amelyen a húsvéti bárányt majd eladják 

Ionică Nechifor, a Botoșani megyei Popăuți településen található juh- és kecsketenyésztési, kutatási és fejlesztési állomás igazgatója és a Karakul faj tenyésztője elmondta, hogy ahhoz, hogy az idei húsvétra a bárány áráról érdemben beszélhessen, először meg kell határoznia a termelési árat, de mivel a tél még nem ért véget, a költségek továbbra is alakulnak.  „Beszéltem a csapatommal, és mindent figyelemmel kísérünk, ami a kiadásokat jelenti, hogy pontosan meghatározzuk a termelési árat. Helytelen csak becslések alapján nyilatkozni és árat megállapítani. Igaz, az árat a piac határozza meg, de önköltségi árral is kell számolnunk” – jelentette ki az Agrointeligența – AGROINTEL.RO-nak. 

A bárány ára, élősúlyban, 2021 – a jelenlegi helyzet

Az élő bárányok év eleji ára reményt ad a tenyésztőknek arra, hogy jobb évük lesz, bár a gazdák rámutatnak arra is, hogy a költségek megnőttek.

A bárány ára, élősúlyban, 2021. Argeș térsége – 12-13 lej/kilogramm

Argeș megyében azok, akiknek még vannak tavalyi bárányaik, most élősúlyban kilogrammonként 12-13 lejért árulják.

„Jelenleg az élő bárányt kilogrammonként 12-13 lejért árulják, itt azokra gondolok, akiknek még vannak tavalyi állatai. Ami az idei bárányokat illeti, láttam a Facebookon, egy botoșani-i valakitől, hogy élőben kilogrammonként 15 lejt kér” – árulta el Dan Petrescu juhász.

A bárány ára, élősúlyban, 2021. Arad térsége – 11 lej/kilogramm exportra

Nicolae Cioranu szerint jelenleg az élő bárány ára kisebb a tavaly őszihez képest. „Úgy tudom, hogy most kilogrammonként 11-11,5 lejért adnak el exportra, 40-50 kilogramm súlyú bárányokról van szó. Tehát az áruk csökkent, mert kilogrammonként 12-12,5 lej volt, most pedig kilogrammonként 11-11,5 lej, de itt egy nagybárány-piacról beszélünk”.

A bárány ára, élősúlyban, 2021. Botoșani térsége – 12 lej/kilogramm

Moldova területén ebben az időszakban nincs sok eladó bárány, mondta Ionică Nechifor, és ez a meglehetősen alacsony hőmérsékletnek tudható be. „Nem tudok a jelenlegi árról beszélni, mert most nincsenek eladó bárányaink, mert még túl kicsik, és egyes esetekben az ellés időszakának közepén vagyunk. De novemberben 12 lejért adtam az élő bárány kilogrammját. A Moldovai térségben nincs bárány, általában a hőmérséklet 0 fok alatt van, és a gazdák úgy rendezik a szaporodást, hogy az ellések valahol február 15-én kezdődjenek. A mi fajtánk, a Katakul Botoșani ellenálló, de a bárányok olyanok, mint a meztelen gyerekek, vigyáznunk kell rájuk, hogy a menhelyeken extra hőmérséklet legyen”.