Fără categorie

A MADR kéri, hogy maradjon fakultatív a nagy gazdaságok esetében az APIA – támogatások felső határa

Az új közös agrárpolitikáról folytatott tárgyalások helyzete, amelyet a mezőgazdasági és halászati ​​miniszterek informális videokonferenciáján tárgyaltak a portugál elnökség vezetésével. Noha a találkozó Adrian Oros földművelésügyi miniszter napirendjén volt, az intézmény részéről Gheorghe Stefan államtitkár vett részt.

Az agrárminiszterekkel folytatott videokonferenciára 2021. január 25-én került sor, és a Tanács napirendjén szereplő fő témák a 2020 utáni közös agrárpolitika (PAC) reformcsomagja, a kereskedelemmel kapcsolatos mezőgazdasági kérdések és az Egyesült Királysággal közös állományokra vonatkozó halászati ​​lehetőségek voltak – áll a tájékoztatóban. Románia részről Adrian Oros miniszternek kellett volna részt vennie a konferencián, ez szerepelt a MADR által nyilvánosságra hozott napirendben is, de mégis csak Gheorghe Ștefan államtitkár vett részt a megbeszéléseken.

„A Tanács napirendjének fő témái a PAC 2020. utáni reformcsomagja, a kereskedelemmel kapcsolatos mezőgazdasági kérdések és az Egyesült Királysággal közös halállományokra vonatkozó halászati ​​lehetőségek voltak. A Bizottság tájékoztatta a minisztereket a mezőgazdasági kereskedelemmel kapcsolatos kérdésekről, és a Közös Kutatóközpont által készített tanulmányt is bemutatta, amely a kereskedelmi megállapodások hatásáról szól. Ebben a kontextusban eszmecserék zajlottak erről a két témáról. Ezen kívül a portugál elnökség tájékoztatta a minisztereket a közös agrárpolitika reformjának jelenlegi folyamatával kapcsolatos tárgyalások állásáról” – derül ki a MADR sajtóközleményéből.  „A PAC reformjával kapcsolatban Gheorghe Ștefan államtitkár az elnökséghez fordult, és támogatását fejezte ki a testület erőfeszítéseivel szemben, hogy a PAC reformtárgyalásai a háromoldalú egyeztetés során ne engedjék túlzottan eltérni a miniszterek tanácsa által 2020 októberében megállapított aspektusoktól, különös tekintettel a nagygazdaságok támogatási felső határának opcionális jellegére” – áll a közleményben.

Ugyanezen forrás szerint a MADR tisztviselője annak szükségességét közvetítette, hogy a gazdálkodók versenyképesek maradjanak, hogy munkájuknak valós perspektívája legyen, és biztosítsák az uniós polgárok élelmezésbiztonságát, az új környezeti és éghajlati kihívások és a COVID – járványból fakadó összes nehézség ellenére. Az ökoszisztémák kulcsfontosságúak a jövőbeni PAC-ban, és egyszerű módszert kell kínálniuk a pénzek kiosztására, és ezen alapok elvesztésének elkerülésére. „Ami a társadalmi feltételességet illeti, Románia támogatja a Mezőgazdasági Különbizottság (CSA) álláspontját, és úgy véli, hogy lehetséges alkalmazása nem vezethet további adminisztratív terhekhez és automatikusan büntetheti a gazdálkodókat. A végrehajtási és a felhatalmazáson alapuló jogi aktusok tekintetében el kell kezdeni elfogadásukat és gyorsan le kell zárni a háromoldalú tárgyalásokat, hogy a nemzeti közigazgatások időben befejezhessék az új PAC előkészítésének folyamatát, különös tekintettel a nemzeti stratégiai terv kidolgozására. A piacok közös szervezéséről szóló rendeletet illetően Románia értékeli a CSA megbeszéléseinek eredményeit, és támogatja az elnökség megközelítését az új dokumentumban, mivel az Európai Parlament egyes módosításai megfelelnek a tagállamok túlnyomó többségének követelményeinek” – zárult a MADR közleménye.