Fără categorie

Gazdaságonként 25.000 euró de minimis támogatás – 2021-ben fizetendő a mezőgazdasági termelőknek!

Gazdaságonként 25.000 euró – a mezőgazdasági termelőknek idén nyújtott de minimis támogatás. A döntést Brüsszelből közölte az Európai Bizottság, amely sajtóközleményt küldött az Agrointeligența – AGROINTEL.RO-nak, amely szerint a 2021-es de minimis kifizetések felső határát 25.000 euróban állapították meg, és a járvány miatti támogatás gyanánt a tagállamok legfeljebb 225.000 euró összegű állami segélyt nyújthatnak a gazdálkodóknak, az úgynevezett Covid-19 támogatást.

„Ami az ideiglenes keretrendszer keretében nyújtott támogatás korlátozott összegét illeti, a vállalkozásonkénti korábbi felső határok valóban megduplázódnak (figyelembe véve a de minimis támogatás kereteit). Az új felső határok 225.000 euró azon vállalkozásonként, amelyek mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkoznak (korábban 100.000 euró volt), 270 000 euró a halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalkozások esetében (korábban 120.000 euró volt) és 1, 8 millió euró azon vállalkozások esetében, amelyek az összes többi ágazatban tevékenykednek (korábban 800.000 euró volt). A korábbiakhoz hasonlóan ezek kombinálhatóak a de minimis támogatással vállalkozásonként 200.000 euró összegig (legfeljebb 30.000 euró a halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalkozások esetében és 25.000 euró a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások esetében), mindez három pénzügyi évben, a vonatkozó de minimis követelményeknek való megfelelés függvényében.

Azoknál a vállalkozásoknál, amelyeket a koronavírus-válság rendkívüli mértékben sújtott, azaz a támogatott időszakban a bevételkiesés legalább 30 százalékkal csökkent a 2019. azonos időszakához képest, az állam hozzájárulhat a kedvezményezettek fix költségeinek egy részéhez, amelyeket nem tudnak fedezni a bevételekből, az állami hozzájárulás vállalkozásonként legfeljebb 10 millió euró lehet (korábban 3 millió euró volt)” – közölték Brüsszelből.

„A Bizottság 2022. december 31-ig megengedi a tagállamoknak, hogy az e keret alapján nyújtott visszatérítendő támogatási formákat (garanciákat, kölcsönöket, visszafizetendő előlegeket) más támogatási formákká, például közvetlen támogatásokká alakítsák át, feltéve, hogy a feltételek teljesülnek, mindez az ideiglenes keretrendszer hatálya alatt. Elvileg egy ilyen átalakítás nem haladhatja meg az új támogatási felső határokat (225.000 euró a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozások esetében, 270.000 euró halászati és akvakultúra-ágazatban tevékenykedők esetében, és 1,8 millió euró azon vállalkozások esetében, amelyek valamennyi más ágazatban működnek). A cél ösztönözni a tagállamokat, hogy elsősorban a visszafizetendő módozatokat válasszák a támogatás formájaként” – áll az Európai Bizottság sajtóközleményében.

A román gazdálkodóknak eddig ígért de minimis támogatást a védett területen termesztett zöldségekre, a fokhagyma termesztésére, a helyi sertésfajtákra – Bazna és Mangalița, valamint méhészetre vonatozott.