Fără categorie

A CAP-nál vagy az IAS-nál dolgozó mezőgazdasági termelő nyugdíja: havi 600 lej

Rendkívül alacsonyak a nyugdíjak a mezőgazdaságban! Egy életen át tartó munka után a román gazdák alig néhány lejjel maradnak nyugdíjas korukra, ami bizonyos esetekben valószínűleg csak gyógyszerekre vagy csak egyetlen szekérnyi fára elegendő. Konkrétan, azoknak, akik a Mezőgazdasági Termelőszövetkezetekben (CAP) vagy az Állami Mezőgazdasági Vállalkozásokban (IAS) dolgoztak, jelenleg 600 lej nyugdíjuk van.

Botoșani megyében a Nyugdíjpénztár által központosított adatok szerint több mint 13.500 olyan nyugdíjas él, akik a mezőgazdaságban dolgoztak, és akik most havonta mintegy 650 lejt kapnak. Összehasonlításképpen: egy tonna bükkfa ára 420–450 lej között van, és egy ház fűtéséhez télen, egyetlen kályhára legalább 5 tonna fa szükséges. Ezért csaknem féléves nyugdíj csak a tűzifára megy el, ha azt törvényesen vásárolják.

De még ennél is lehet rosszabb. Szintén Botoșani megyében 605 lejes nyugdíjak is vannak, ennyit kap havonta mintegy 5.500 vidéki térségből származó botoșani-i idős – írja a monitorulbt.ro.

Paradox módon azoknak van a legmagasabb nyugdíja Botosaniban, akik előrehozva vonultak nyugdíjba. 205 ilyen nyugdíjas van, átlagos nyugdíjuk 2.005 lej, több mint 75 százalékkal több, mint a megye átlagos nyugdíja. A törvény szerint azok, akik betöltötték a 35 éves járulékfizetési időszakot, és még mindig 5 évük van a nyugdíjkorhatárig (nőknél 63, férfiaknál 65 év), korábban nyugdíjba mehetnek. Mivel a szokásosnál fiatalabb korban igényelték a nyugdíjazást, az állam olyan szankciót szabott ki, amely összefügg azoknak a hónapoknak a számával, amelyekkel hamarabb vonult nyugdíjba.