Fără categorie

Az ANSVSA vezetőjének hivatalos bejelentése az állatvásárok újranyitásával kapcsolatban!

Az állatvásárok újbóli megnyitására váró gazdák most első ízben kapnak erre vonatkozó információt a hatóságoktól! Az OrszágosÁllate gészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság elnöke, Robert Chioveanu kijelentette, hogy optimista forgatókönyv szerint az állatvásárokat újra lehet nyitni, de csak a szarvasmarhákkal és juhokkal való kereskedés esetében, sertések esetében nem, és csakis akkor, ha addig nem jelennek újabb nagy gócpontok. A vásárok megnyitását megyénként tervezik, a környék járványügyi helyzetétől függően!

„Az állatvásárok újbóli megnyitása lehetséges lesz – és mi ezt a lehetőséget már elemeztük – abban az esetben, ha megvan az Országos Betegségmegelőzési Tanács döntése, majd ezt követően, az egyes megyék vagy régiók járványügyi helyzetétől függően, ha nincsenek betegségek, illetve nem alakul ki nagyobb gócpontok, akkor megnyílnak a vásárok a szarvasmarhák és juhok esetében. Nem vettük fontolóra a vásárok újbóli megnyitását a sertésfajok esetében, mert ez a vírus rájuk veszélyesebb (afrikai sertéspestis vírusa, PPA). Már csak két megye van, Szucsáva és Beszterce-Naszód, ahol nincs egyetlen PPA fertőzött házi sertés, ez a kórokozó eddig nagy pusztítást végzett és továbbra is pusztítást fog végezni, ha nem vagyunk elővigyázatosak” – magyarázta Chioveanu a www.ziarulunirea.ro. oldalnak.

Kifejtette, hogy csak valamely szakmai szövetséghez állattenyésztők vásárolhatnak szarvasmarhát vagy juhot, amikor a vásárokat újranyitják azokat a szabad zónákban, „amelyeken nem alakult ki olyan súlyos betegség, amelyet az Országos Járványügyi Hivatal elismert”.

Az állatvásárok csak a juhok és szarvasmarhák esetében nyitnak újra 2021-ben

Az ANSVSA vezetője szerint a vásárok megnyithatók „amint vannak olyan területek és térségek, amelyek bizonyos betegségektől mentesek”. “Azonnal megnyitjuk ezeket a vásárokat, az első szakaszban a juh- és szarvasmarhafajok számára. (…) Reméljük, hogy Beszterce-Naszód, Maros, Kolozs és Szucsáva megyékben egy év múlva nem lesz több PPA gócpont a házi sertések esetében, és akkor ha a Bizottság jóváhagyja, akkor egy év múlva ellenőrzött módon nyithatjuk meg ezekben a megyékben a vásárokat a szarvasmarha- és juhfajok esetében” – magyarázta Chioveanu.

Hangsúlyozta, hogy a sertések esetében jelenleg semmilyen módon nem lehetséges az értékesítés újbóli beindítása, tekintettel a PPA terjedésének kockázatára. „A közösségen belüli tranzakciók már nem folytathatók, a sertéshús nem exportálható, semmit sem lehet tenni, és ilyen körülmények között blokkolva vagyunk. Ha megnyitjuk a vásárokat, és a sertések gazdacseréje kontrollálatlan lesz (…), akkor katasztrofális lesz a helyzet, mert a vírus feléled, és soha többé nem leszünk képesek irányítani” – mondta Dr. Robert Chioveanu.

Mehedinti megyében már megnyílt az állatvásár

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO már korábban írt arról, hogy év elején elkezdtek újra megnyílni az állatvásárok, Mehedinți megye az elsők között engedélyezte ezt Șimiai községben, Cernețiben.
Erről bővebben itt olvashatnak: Se redeschid târgurile de animale! Act oficial pentru reluarea comerțului cu animale vii în oboare!

Mi több, az Agrointeligența-AGROINTEL.RO átvette és továbbította a Fehér megyében a tavalyi őszi választásokon a PSD szenátoraként megválasztott Călin Mătieș, a Hagyományos Termékeket Gyártók Országos Szövetségének elnöke és a marosszentimrei pite gyártója által indított riasztási jelzést is. Călin Mătieș akkor felszólította az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnökét, hogy mielőbb nyissa meg az állatvásárokat, különösen ott, ahol az afrikai sertéspestis eseteinek előfordulási aránya nagyon alacsony. Călin Mătieș úgy véli, hogy sok tenyésztő sorsa az állatvásárok újbóli megnyitásától függ.

Erről bővebben itt olvashatnak: Călin Mătieș, apel către ANSVSA din Senatul României: Redeschideți de urgență târgurile de animale!