Fără categorie

Legelő – támogatás, APIA, 2021. Az idei hektáronkénti támogatás feltételei ebben az évben!

Legelő – támogatás, APIA, 2021 – a feltételek, amelyeknek meg kell felelniük a legelők és rétek hektáronkénti támogatását igénylőknek. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) január 29-én, pénteken nyilvános vitára bocsátotta a mezőgazdaságban a 2021-ben és 2022-ben alkalmazandó fizetési rendszerek és garanciaeszközök jóváhagyásáról szóló sürgősségi rendeletet, amely biztosítja a fizetési rendszerek jogszabályait a két átmeneti évre, az új közös agrárpolitika (PAC) hatálybalépéséig.

A sürgősségi rendelet 6. cikkelye szerint, amelyhez a kormány jóváhagyása is szükséges, a gazdálkodóknak 2021-ben meg kell felelniük a legelőkre vonatkozó minimális tevékenységi feltételnek, amelyet a 2. cikkely 2. bekezdés c betűje határoz meg. Az említett minimális tevékenység egy minimális tevékenységet feltételez mezőgazdasági területen, amelyet természetesen legeltetésre vagy művelésre alkalmas állapotban tartanak fenn, az alábbiak szerint:

  •  a növényzet betakarítása kaszálási munkákkal, évente legalább egyszer a szántóföldön;
  •  legeltetés biztosítása, a legeltetési időszakban hektáronként legalább 0,3 UVM terheléssel a gazda tulajdonában lévő állatokkal, vagy a növényzet betakarítása évi legalább egy kaszálással az állandó réteken.
  •  az 1800 m feletti magasságban elhelyezkedő, természetes legeltetésre alkalmas állapotban fenntartott állandó rétek esetében a minimális aktivitás a legeltetés, amely a legeltetési időszakban hektáronként legalább 0,3 UVM terheléssel történik, olyan állatokkal, amelyek a gazda tulajdonában vannak;
  •  szőlőültetvények és gyümölcsösök esetében legalább évi egy karbantartási vágás, illetve legalább egy kaszálás a füves sorok között, vagy éves talajfenntartási munka.

Emlékeztetjük arra, hogy az egységes támogatási kérelmek benyújtásakor a gazdáknak be kell mutatniuk a köztük és a polgár mesteri hivatal/megyei tanács vagy ADS között létrejött koncessziós vagy bérleti szerződések eredetijével megegyező másolatot, amelyből kiderül a használt állandó terület felülete, továbbá a birtoklap/kártya másolatát. Ha a gazdálkodónak nincs gazdaságkártyája, be kell mutatnia az engedélyezett szabadgyakorló állatorvos által kiállított igazolást, amelyen szerepel az egységes kifizetési kérelem benyújtásának napján érvényes, a mezőgazdasági egységek országos nyilvántartásába (RNE) bejegyzett kód.

A legelőre nyújtott támogatást a gazdálkodók rendkívül „vadászták”, mivel a hektáronkénti összeg eléri az 1.083,76 lejt, ha a terület szerepel az ügynökség által a hátrányos helyzetűnek nyilvánított területekre jóváhagyott térképen.

A hektáronkénti számításokról az Agrointeligența-AGROINTEL.RO írt itt is: Subvenția APIA pe un hectar de pășune. Plată de 787 lei/ha sau 1.083 lei/ha la zona defavorizată

A kompenzációs kifizetések mellett a mezőgazdasági termelők alapvető támogatási rendszereket is kapnak. Íme, a hektáronkénti támogatások, amelyekre már meghatározták az összegeket, és amelyekre az APIA tisztviselői fizetési engedélyeket adnak ki:

• Egységes területalapú támogatási rendszer (SAPS): 98,738 euró / hektár, azaz 481,101 lej / euró;
• Újrafelosztási támogatás – első intervallum: 1-5 hektár (beleértve az 5-öt is), 5 euró, azaz 24.362 lej / hektár;
• Újrafelosztási támogatás – a második intervallum 5 hektár és 30 hektár között (beleértve a 30 hektárt is) 48,1053 euró / hektár, azaz 234,393 lej / hektár;
• A zöldítés kifizetése: 57,8245 euró / ha, azaz 281,749 lej / hektár;
• Fiatal mezőgazdasági termelők támogatása: 36,6119 euró / hektár, azaz 178,391 lej / hektár.

A MADR honlapján található sürgősségi rendelet itt olvasható: oug-plăți-directe