Fără categorie

2021-es APIA – támogatások: A polgármesterek a gazdák hozzájárulásával küldhetik el az APIA – igazolásokat

A polgármesteri hivataloknak meg kell szerezniük a mezőgazdasági termelők előzetes beleegyezését ahhoz, hogy kiállítsák és továbbítsák a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség által az idei mezőgazdasági támogatásokhoz igényelt igazolásokat. A mezőgazdasági termelők már nem személyesen viszik el az igazolást az APIA – központjába, de e megállapodás hiányában a városháza nem küldhetik el a tisztviselők által kért dokumentumot.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium ebben az időszakban frissíti az agrártámogatásokhoz való hozzáférésről szóló jogszabályokat. Az intézmény honlapján közzétettek egy sürgősségi rendelettervezetet, amely tartalmazza azokat a szabályozásokat, amelyek alapján az APIA – kifizetéseket az átmeneti években – 2021-ben és 2022-ben – az új közös agrárpolitika elfogadásáig végzik.

„A polgármesteri hivatalok, amelyekhez a mezőgazdasági területek tartoznak, kötelesek:

a) megszerezni a mezőgazdasági termelő előzetes írásbeli beleegyezését a tanúsítvány kiadásához;
b) a mezőgazdasági nyilvántartás adatai szerint kiállítani az igazolásokat, anélkül, hogy ezt a helyi adók vagy illetékek kifizetéséhez kössék mint feltétel a mezőgazdasági termelők számára;
c) elküldeni az igazolásokat az APIA megyei / helyi központjai kérésére” – áll a Mezőgazdasági Minisztérium által közzétett sürgősségi rendelettervezetben.

„A dokumentumok jogszerűségéért és érvényességéért (…) a gazdálkodó és / vagy az a hatóság felelős, amely adott esetben ezeket a dokumentumokat kiállította / hitelesítette” – áll a dokumentumban.

Emlékeztetjük Önöket arra, hogy tavaly elfogadott a Parlament egy törvényt, amely értelmében a mezőgazdasági ternelők már nem kötelesek az APIA-hoz eljuttatni a Mezőgazdasági Nyilvántartás adatait tartalmazó igazolást, ezt a dokumentumot a polgármesteri hivatalok állítják ki, és küldik el közvetlenül a tisztviselőknek.

Ovidiu Săvâșcă, a Maros megyei APIA ügyvezető igazgatója elsőként fejtette ki az Agrointeligența-AGROINTEL.RO oldalnak, hogy az idei évtől kezdve a legfrissebb jogszabályi változásoknak megfelelően a magánszemélyeknek (és csakis a magánszemélyeknek) a polgármesteri hivatalok által az APIA-nak küldött igazoláson túl, nyilatkozatot kell hogy kitöltsenek saját felelősségükre , hogy a földjüket használják és igazoló dokumentumokkal rendelkeznek – amelyek az APIA kérhet bizonyos esetekben.