Fără categorie

2021-es APIA – támogatások: Mezőgazdasági növények, amelyek idén magasabb támogatásban részesülnek

Mezőgazdasági növények, amelyek idén magasabb támogatásban részesülnek az APIA-tól, azaz a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől, tekintettel arra, hogy részesülnek a termeléstől függő növényi támogatásban. Hamarosan döntenek egy határozattal azokról a növényekről, amelyek esetében a gazdálkodók 2021-ben a termeléstől függő növénytámogatásra (SCV) pályázhatnak, olyan határozatról van szó, amely körülhatárolja az ágazatokat, növényeket és állatfajokat, amelyekhez 2021-ben és 2022-ben támogatást nyújtanak. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) közvitára bocsátott egy dokumentumot, amely biztosítja a folytonosságot az átmeneti időszakot felölelő két évre, azaz az új Közös Agrárpolitika (PAC) hatálybalépéséig, a hektáronkénti „nagy támogatás” rendszerei között.

A MADR szerint 2021-ben és 2022-ben termeléshez kötött támogatást nyújtanak a zöldségágazatban a következő növényekre:

a) szójabab;
b) lucerna;
c) hüvelyesek ipari célokra: borsó és bab;
d) kender olajhoz és / vagy rosthoz;
e) rizs;
f) burgonyamag;
g) komló;
h) cukorrépa;
i) a mezőn termesztett paradicsom az iparnak;
j) a mezőn termesztett uborka ipari célokra;
k) védett területeken termesztett zöldségek:
i) üvegházban termesztett zöldségek: paradicsom, uborka, paprika, káposzta friss fogyasztásra, és uborka ipari célokra;
ii. szoláriumban termesztett zöldségek: paradicsom, uborka, paprika, káposzta és padlizsán friss fogyasztásra, és uborka ipari célokra;
l) ipari célú gyümölcsök: szilva, alma, cseresznye, meggy, kajszibarack és sárgabarack;
m) korai burgonya az ipar számára

Mezőgazdasági termelők, akik SCV-re pályázhatnak

A termeléstől függő támogatás igénybevételéhez az aktív gazdálkodóknak meg kell felelniük a közvetlen kifizetések odaítélésének általános feltételeinek, amelyekhez hozzáadódnak az egyes támogatási típusok sajátos feltételi. Az APIA támogatásokról szóló, 2020-ban kiadott útmutatója szerint, ha a terület, amelyhez kapcsolt támogatást igényelnek, egy több növénnyel bevetett mezőgazdasági telek része, akkor annak a területnek, amelyre a termeléstől függő támogatást kérik, meg kell felelnie a telek minimálisan támogatható parcella felületének. Kivételt képeznek az üvegházak és szoláriumok zöldségei, amelyek esetében a gazdaság minimális felülete 0,3 hektár, a parcella minimális felülete pedig 0,03 hektár (a MADR 619/2015-ös rendelete, 41. cikkelye (3) bekezdése szerint, későbbi módosításokkal és kiegészítésekkel).

Mi több, ugyanezen forrás szerint a 2019-től kezdődően létesített vetések vagy ültetvények esetében a gazdálkodóknak be kell bizonyítaniuk, hogy hivatalosan tanúsított vetőmagot, ültetési és szaporító anyagot használnak, a vetőmagok és szaporítóanyagok előállításáról, feldolgozásáról, minőségellenőrzéséről és tanúsításáról, forgalmazásáról, valamint a növényfajták vizsgálatáról és nyilvántartásáról szóló, 266/2002-es törvény, és a 3/2015-ös sürgősségi kormányrendelet 24-es cikkelye (3) bekezdésének megfelelően (a későbbi módosításokkal és kiegészítésekkel).

A 2019-ben létrehozott, ipar számára termesztett paradicsom és uborka, valamint a védett területeken (üvegházakban) termesztett zöldségek esetében a felhasznált tanúsítvánnyal rendelkező helyi vetőmagok aránya az egyes fajok hektáronkénti vetési arányának legalább 5 százaléka. A minősített vetőmag felhasználásának ellenőrzése a felhasznált vetőmagmennyiség jelentésével történik, amely szerepel a vetőmag-vásárlási számlában, vagy más bizonylatban, illetve annak a cukorgyárnak a tanúsítványában, amellyel a mezőgazdasági termelő megkötötte a cukorrépa-termelési szerződést, vagy a kifizetést kérelmező gazdálkodó által termelt vetőmag szállítmányának hivatalos igazolási okmányában, vagy a szójabab / lucernafajta tulajdonosa által a gazdálkodó számára kiállított szójabab / lucerna vetőmaglevélben, mindezeket összevetik az egységes támogatási kérelemben szereplő földterületekkel, és az értéket összehasonlítják a hektáronkénti minimális vetőmagmennyiséggel, amely a MADR 619/2015-ös rendeletének 4-es függelékében található (későbbi módosításokkal és kiegészítésekkel).

A minimális éves termelés elérésének ellenőrzését az adott intézkedés kapcsolt támogatására vonatkozó egységes támogatási kérelemben jegyzett terület felszínére szállított mennyiség jelentésével végzik. A fenti rendelkezések be nem tartása, valamint a kötelező dokumentumok hiánya vagy késedelmes benyújtása az egységes támogatási kérelemben kért, a termeléstől függő támogatási intézkedések támogatásának elutasításához vezet,
ott, ahol ezeket a rendelkezéseket nem tartják be. Üvegházak és szoláriumok esetében a fenti rendelkezések be nem tartása, valamint a kötelező okmányok határidő utáni bemutatása, vagy hiányos leadása esetén, visszautasítják a támogatás odaítélését azon területek esetében, amelyekre vonatkozóan nem tartották be a feltételeket (a MADR 619/2015-ös rendeletének 41-es cikkelyének 6-os bekezdése, a későbbi módosításokkal és kiegészítésekkel).

A MADR által kiadott dokumentum itt tekinthető meg: HG-produse-sprijin-cuplat-2021_2022