Fără categorie

A Parlamentben: törvény azon tenyésztők megbüntetésére, akik mezőgazdasági földeken törvénytelenül legeltetik az állatokat

Megoldódni látszanak azok az esetek, amikor az tenyésztők, főleg a pásztorok állatai termesztők földjeire lépnek és tönkre teszik a vetést, ezzel foglalkozott a parlament agrárbizottsága. Adrian Chesnoiu, a fórum elnöke bejelentette, hogy sok gazda panaszkodott ilyen esetek miatt, ezért intézkedéseket fognak hozni a jelenlegi jogszabályi keret szigorítására.

„Januárban kapcsolatba léptem több mezőgazdasági termelővel és olyan személyekkel, akik a mezőgazdaságban érdekeltek, hogy megtudjam, milyen valós problémákkal szembesülnek. Arra biztatom a gazdákat, hogy hívják fel a figyelmemet valamennyi problémára, hogy megvitathassuk azokat a Bizottságban. Hozzunk jogalkotási kezdeményezéseket a gazdák számára, hogy bizonyos dolgokat szabályozni lehessen. Mondok egy példát, néhány gazda a Facebook-on írt nekem, és a juhok mezőgazdasági területeken való legeltetésére panaszkodott” – mondta Chesnoiu a TVR 1 Viața Satului című műsorának adott interjúban.

Adrian Chesnoiu kiemelte, hogy jelenleg nincs egyértelmű törvény, amely arra kényszerítené a pásztorokat és tenyésztőket, hogy ne pusztítsák el a mezőgazdasági növényeket.

„Még akkor is, ha most tiltott a legeltetés, az államnak nincsenek olyan kényszerítő formái, amelyek beavatkozhatnak a gazdálkodók munkájának védelme érdekében, az állattenyésztőkkel szemben, emiatt egyensúlyt kell találnunk egy jogszabállyal, amely kevés rendet csinál ebben a kérésben. Mert mindenekelőtt, ha nem tiszteljük egymást mint gazdák vagy mint ugyanazon a területen dolgozó emberek, akkor az államnak kényszerítő törvényekkel kell beavatkoznia, és rendeznie a dolgokat. És ez csak egy példa volt, mert sok más témáról van szó, amelyekről a gazdákkal tárgyalást folytattam” – hangsúlyozta a Mezőgazdasági Bizottság elnöke.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO mindig figyelemmel kísérte a mezőgazdasági termelőknek a pásztorokkal kapcsolatos konfliktusait, akik juhaikkal pusztítják esetenként a termést. Az általunk közölt legfrissebb eset az, amikor egy juhállomány csaknem 10 hektár őszi búzát pusztított el, ami kiváló mennyiség lett volna abban az időszakban. Itt olvashatnak bővebben erről az esetről: Hectare întregi de grâu răsărit, distruse de o turmă de oi!