• Rólunk 
 • Agrointelligencia

  Tenyésztők – 7 napos határidő alatt be kell jelenteniük a gazdaság új állatait

  Agrointelligencia Agrointelligencia -

  A gazdaságba újonnan bevett állatok bejelentésének határideje 7 nap! A DSVSA ellenőrei január folyamán egy ellenőrző akció keretében azt vizsgálták a hivatásos és nem hivatásos állattartó telepeken, hogy a gazdálkodók bejelentették-e az azonosító rendszerbe a 7 napos határidőn belül az újonnan betelepített állatokat.

  „Az ellenőrzések során 4 esetben figyelmeztetésben részesítettek 4 magán állattenyésztőt, mivel azok 7 napon belül nem jelentették be az új állataikat” – derül ki a Szatmári DSVSA jelentéséből, amelyet a www.informatia-zilei.ro idézett. Az idézett forrás szerint az ellenőrzések vágóhidakat, hús- és tejfeldolgozó egységeket, vendéglátó egységeket, élelmiszerraktárakat, szupermarketeket, agrár-élelmiszeripari piacokat, vendéglátó egységeket / teraszokat, bárokat, pékségeket, cukrászati laboratóriumokat, gyümölcs- és zöldségboltokat, a szabadidős központokat, online értékesítési egységeket is érintettek.

  Az ellenőrzések során a DSVSA szakellenőrei az általános higiéniai feltételek betartását, az alapanyagok eredetét és a kísérő dokumentumok meglétét, az élelmiszerek csomagolására, jelölésére és címkézésére, a szállítási körülményekre vonatkozó feltételek betartását, tárolási módszert, tárolási hőmérsékleteket vették górcső alá. Továbbá ellenőrizték a hőmérsékleti táblázatok meglétét a hűtő helyiségekben, az állati és nem állati eredetű élelmiszerek elkészítésének és forgalmazásának módját és feltételeit, illetve az emberi fogyasztásra alkalmatlan melléktermékek sorsát is. Ellenőrizték ugyanakkor a védőeszközök meglétét, helyes használatát, a fertőtlenítőszerek meglétét, a megfelelő dózisban történő alkalmazását, különösen az ellenőrzött egységek öltözőiben és mosdóiban.

  Megjegyezzük, hogy a DSVSA ellenőrei a következő szankciókat szabhatják ki a vonatkozó állat-egészségügyi rendelkezések be nem tartása esetén: