Fără categorie

Tenyésztők – 7 napos határidő alatt be kell jelenteniük a gazdaság új állatait

A gazdaságba újonnan bevett állatok bejelentésének határideje 7 nap! A DSVSA ellenőrei január folyamán egy ellenőrző akció keretében azt vizsgálták a hivatásos és nem hivatásos állattartó telepeken, hogy a gazdálkodók bejelentették-e az azonosító rendszerbe a 7 napos határidőn belül az újonnan betelepített állatokat.

„Az ellenőrzések során 4 esetben figyelmeztetésben részesítettek 4 magán állattenyésztőt, mivel azok 7 napon belül nem jelentették be az új állataikat” – derül ki a Szatmári DSVSA jelentéséből, amelyet a www.informatia-zilei.ro idézett. Az idézett forrás szerint az ellenőrzések vágóhidakat, hús- és tejfeldolgozó egységeket, vendéglátó egységeket, élelmiszerraktárakat, szupermarketeket, agrár-élelmiszeripari piacokat, vendéglátó egységeket / teraszokat, bárokat, pékségeket, cukrászati laboratóriumokat, gyümölcs- és zöldségboltokat, a szabadidős központokat, online értékesítési egységeket is érintettek.

Az ellenőrzések során a DSVSA szakellenőrei az általános higiéniai feltételek betartását, az alapanyagok eredetét és a kísérő dokumentumok meglétét, az élelmiszerek csomagolására, jelölésére és címkézésére, a szállítási körülményekre vonatkozó feltételek betartását, tárolási módszert, tárolási hőmérsékleteket vették górcső alá. Továbbá ellenőrizték a hőmérsékleti táblázatok meglétét a hűtő helyiségekben, az állati és nem állati eredetű élelmiszerek elkészítésének és forgalmazásának módját és feltételeit, illetve az emberi fogyasztásra alkalmatlan melléktermékek sorsát is. Ellenőrizték ugyanakkor a védőeszközök meglétét, helyes használatát, a fertőtlenítőszerek meglétét, a megfelelő dózisban történő alkalmazását, különösen az ellenőrzött egységek öltözőiben és mosdóiban.

Megjegyezzük, hogy a DSVSA ellenőrei a következő szankciókat szabhatják ki a vonatkozó állat-egészségügyi rendelkezések be nem tartása esetén:

  •  állatok adás-vétele a hatályos állat-egészségügyi jogszabályok által előírt dokumentumok nélkül – 600–1.200 lej pénzbírság;
  •  állatok szállítása engedély nélküli / nem regisztrált szállítóeszközzel – 1.200 – 1.800 lej pénzbírság;
  •  azonosítatlan és nyilvántartásba nem vett állatok tartása vagy szállítása állat-egészségügyi dokumentumok nélkül – 720 – 1.500 lej pénzbírság;
  •  új állatok állat-egészségügyi dokumentumok nélküli bevezetése a meglévő állományokba, állattartó telepekre vagy a lakosság háztartásaiba – 600 – 1.600 lej pénzbírság;
  •  az állat-egészségügyi előírások be nem tartása az állatjárvány elleni védekezés területén – 2.400-3.600 lej pénzbírság.