Fără categorie

2021-es APIA – támogatások: Gazdákat büntettek meg az idei kifizetések visszatartásával

Gazdálkodókat büntettek meg az idei kifizetések visszatartásával. Csaknem 2800, olyan suceavai mezőgazdasági termelőnek kell pénzt visszafizetnie, akik indokolatlanul részesültek támogatásban a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA), több mint 1,3 millió lej értékben. Ha nem fizetik vissza a pénzt közvetlen befizetéssel, az APIA a jövőbeni kifizetésekből vonja le az összegeket, vagy végrehajtási intézkedéseket kezdeményez.

A Suceava megyei APIA ügyvezető igazgatója, Delia Moldoveanu szerint 2020 végén a Suceava megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnek (APIA) 34.201 európai adósa volt, ami abból adódott, hogy pénzügyi támogatást nyújtottak a területalapú támogatás egységes kérelméhez kapcsolódó rendszerek keretében 2007. és 2019. között, ebből 2.776-ot a tavalyi év során regisztráltak.

Az eljárások szerint a követelések elszámolása az adós önkéntes, közvetlen fizetésével történik, saját belátása hatására. Ha az adósok az esedékes határidőn belül nem fizetik meg pénzügyi kötelezettségeiket, az APIA levonhatja azokat a jövőbeni kifizetésekből, vagy végrehajtási intézkedéseket kezdeményezhet, az ANAF-fal együttműködve. „Reméljük, hogy az arány növekedik azáltal, hogy a hiányzó pénzeket kompenzáljuk a 2020-as kampányhoz kapcsolódó kifizetésekből, illetve az összegek visszafizettetésével az ANAF kényszervégrehajtásai hatására” – mondta Delia Moldoveanu, a Suceava megyei APIA ügyvezető igazgatója a crainou.ro. szerint.

Delia Moldoveanu szerint a Suceava megyei APIA 257 jegyzőkönyvet készített és küldött el a járulékos adósságok kiszámítására, és 42 olyan eset volt, hogy a gazdálkodó önként fizetett, de közben kompenzációs kifizetést kapott, így visszakapta a korábban önként befizetett pénzt. 64 esetben az APIA visszavonta a támogatáshoz való hozzáférés jogát, itt 25.036 lejről van szó, miután megállapította, hogy az érintett gazdák időközben elhunytak. Másrészről, ha az önkéntes kifizetés vagy kompenzáció útján történő behajtás nem járt sikerrel, a dossziékat az Adó- és Pénzügyi Hivatalnak továbbították, hogy az megkezdhesse a végrehajtási eljárást.
Körülbelül 87 dokumentumról van szó, a behajtandó összeg 105.249 lej.

2007 óta, amióta európai kifizetéseket eszközölnek, a Suceava megyei APIA 29,34 millió lejt nyert vissza, tavaly év végén a bevételek elérték a problémás összeg 87 százalékát.