Fără categorie

Az APIA vezetőjének bejelentése a gazdák idei támogatásairól

Az APIA vezetőjének bejelentése a gazdák idei támogatásairól. A 2021. évi egységes kérelmet, a támogatási dokumentumot a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) készíti el, és a tisztviselők, a fizikai távolsági szabályok betartásával tájékoztató találkozókat is szerveznek a gazdálkodókkal. Az APIA vezetője, Adrian Pintea szerint a tisztviselők január 15-e utáni napokra ütemezik az információs gyűléseket.

„Megszervezzük ezeket a találkozókat a gazdákkal. Valószínűleg február 15. után, amikor megbizonyosodunk arról, hogy valamennyi támogatási jogszabályt kiadtunk és közzétettünk, hogy meg tudjuk mondani a kedvezményezetteknek, hogy a kampányok egész pontosan hogyan fognak működni az átmeneti években” – pontosította az APIA igazgatója.

A Maros megyei APIA ügyvezető igazgatója, Ovidiu Săvâșcă szerint a kérelmek átvételének folyamata tavaly, amikor online zajlott, jól ment, mi több, a módszer számos előnyét is megtapasztalhatták.

„A 2020-ben az egységes támogatási kérelmek átvételi eljárása is gyors alkalmazkodást igényelt az új helyzethez, a járvány kitöréséhez, hiszen az új koronavírus terjedésének elkerülése érdekében a gazdálkodók fizikai távollétében kellett lezárni ezeket a kéréseket. A gazdaság sajátosságaitól vagy a kért támogatási programoktól függően a kérelmek benyújtását is ehhez a követelményhez igazították. Nagyra értékeljük, hogy a kérelmek átvételi folyamata jól sikerült, sőt megmutatta ennek a rendszernek az előnyeit. Mivel az egészségügyi válságot még nem sikerült leküzdeni, az egységes támogatási kérelmek 2021-es átvétele és nagy valószínűséggel továbbra is online lesz, tehát a gazdálkodók fizikai jelenléte nélkül. Az APIA tevékenységének folytonossága a mezőgazdaság és a gazdálkodók támogatásának szükségessége miatt szintén elengedhetetlen, ezért a 2021-es egységes pályázati kampány előkészítésére vonatkozó külön jogszabályok is frissülnek. Megjegyezzük, hogy a 2021-es és 2022-es évek átmeneti évek lesznek, ez alatt az idő alatt térünk át ugyanis az új közös agrárpolitikára (PAC) – az átmenet folyamata összetett – az egységes támogatási kérelmek leadásának bizonyos, eddigi körülményei továbbra is érvényesek maradnak, és emlékeztetjük, hogy a gazdák nyilatkozatainak, illetve azon intézmények által kiadott dokumentumoknak a jogszerűségéért és szabályszerűségéért, amelyekkel az APIA együttműködik, a dokumentumokat kibocsátók felelnek, és az, hogy ezek a papírok rendben legyenek, a támogatások odaítélésében döntőnek bizonyulnak” – magyarázta a Maros megyei APIA ügyvezető igazgatója az Agrointeligența-AGROINTEL.RO-nak.

800.000 mezőgazdasági termelő nyújthatja be az egységes kérelmet március 1-jétől

A MADR által a múlt héten közvitára bocsátott sürgősségi kormányrendelet szerint több mint 800 000 támogatási intézkedés/ támogatási rendszer kedvezményezettje nyújtja be az egységes kérelmet 2021-ben. Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO által megszerzett adatok szerint az egységes kérelmet a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) készíti elő, ezt véglegesítik és közzéteszik a Hivatalos Közlönyben február folyamán, hogy hivatalosan hatályba léphessen.
Mint ismert, a 2020-as kampányban az egységes kérelem benyújtása március 2-án kezdődött, és bár május 15-én kellett volna befejeződnie a folyamatnak, a COVID-19 járvány miatt egy hónappal meghosszabbították a határidőt. A gazdálkodók a következő, ebben az évben is alkalmazandó támogatási rendszereket igényelhették:

– egységes területalapú támogatási rendszer (SAPS), újraelosztó támogatás, klímáért és környezetbarát mezőgazdasági gyakorlatokért fizetendő támogatás, fiatal gazdálkodóknak nyújtott támogatás, kistermelőknek nyújtott támogatás, termeléshez kötött támogatási rendszer a növény- és állattenyésztési ágazatban,
– kompenzációs vidékfejlesztési intézkedések: 10. intézkedés – Agrár-környezet és éghajlat, 11. intézkedés – Ökológiai gazdálkodás, 13. intézkedés – Kifizetések a természeti vagy egyéb különleges korlátokkal küzdő területekre (PNDR 2014–2020),
– a növény- és állattenyésztési ágazatban nyújtott átmeneti országos támogatások (ANT).

A 2020-as kampányban a területfelszíni nyilatkozat kitöltése elektronikus úton történt, az IPA-Online alkalmazás segítségével: http://lpis.apia.org.ro.
Az APIA adatai szerint 2020. március 2. és június 15. között 826.964 egységes támogatási kérelmet nyújtottak be 9.814.937,86 hektár területre.