Fără categorie

Iosif Pazariuc, Nutrientul: 4 sertéstelepem van blokkolva a lakossági háztartásokban azonosított pestis miatt!

Adrian Oros miniszter az afrikai sertéspestis elleni védekezést és felszámolását szabályozó európai irányelv változásáról! A „Városok és közösségek. 2030-as jövőkép” nevű konferencián Adrian Oros mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy megpróbálja módosítani az Európai Bizottság az afrikai sertéspestis elleni védekezésre és felszámolására irányuló intézkedésekről szóló, 60-as irányelvét, hogy Románia bizonyos kivételeket tehessen azon kereskedelmi sertéstelepek érdekében, amelyeket a közeli háztartásokban megjelent sertéspestis miatt blokkoltak.

A háztartások pestisjárványai miatt blokkolt kereskedelmi sertéstelepek problémáját Iosif Pazariuc gazda, a Nutrientul csoport tulajdonosa vetette fel, aki a „Városok és közösségek. 2030-as jövőkép” című konferencián elmondta, hogy jelenleg 4 sertéstelepe áll blokkolva, mivel azok a háztartásokban felfedezett pestisjárvány körüli zónában vannak.

„Az állattenyésztés területén dolgozom, évente körülbelül 120-150.000 sertést tenyésztünk. Jelenleg a 6 gazdaságból 4-et blokkoltak a környező háztartásokban felfedezett sertéspestis miatt. Arra kérem Önt, ha lehetséges, oldja meg azon gazdaságok kompenzációjának problémáját, amelyeket önhibájukon kívül blokkoltak. Ha a pestis behatolna a gazdaságomba, mindent feláldoznék, és kártérítést kapnék. Ön profi, és nagyon jól tudja, mi történik, ha egy gazdaság nagy kapacitással működik, és hirtelen blokkolják, és teljes tilalom alá vonják a sertésállomány mozgásának szempontjából” – mondta Iosif Pazariuc Adrian Oros miniszternek.

Oros miniszter elmondta, hogy megpróbálja megoldani ezt a helyzetet, és elárulta, hogy már levelet is küldött az Európai Bizottságnak, amelyben az afrikai sertéspestis elleni védekezést és felszámolást szabályozó 60. irányelv módosítását kérte, megindokolva kezdeményezését.

„A 60. irányelvet, mivel Ön az afrikai sertéspestis elleni védekezést és felszámolást szabályozó 60. irányelvre hivatkozott, megpróbáljuk módosítani a Bizottságnál, és elmondani nekik, hogy amikor ez az irányelv megjelent, más feltételek is voltak, és az ebben az irányelvben szereplő intézkedéseket az afrikai sertéspestis spanyolországi fejlődésének tapasztalatai alapján alkották meg. Közben e járvány terjedése drámai módon megváltozott Európa más részein, és ezért az irányelvet módosítani kell. Kollégáim az ANSVSA-nál olyan intézkedéseket hoznak, amelyek logikátlannak tűnnek, de amelyeket a Bizottság az irányelvben előír. Éppen a minap volt találkozóm a Sertéstenyésztők Szövetségével, módosítottam a biológiai biztonságról szóló rendeletet, és újabb igazoló levelet küldtem a Bizottságnak az irányelv módosítására, és lehetővé tenném, hogy Romániában pontosan az Ön helyzetével kapcsolatos kivételt tegyenek, ha a gazdaságban nincs sertéspestis-járvány, de X kilométeres körzetben létezik, és ez blokkolja tevékenységét. A hatóság nem tesz mást, mint hogy magára hagyja Önt, hogy várja a vírust, mert valójában ez a 60. irányelvnek megfelelően történik” – mondta Adrian Oros miniszter.