Fără categorie

A 2021 – es APIA támogatások: Arra kötelezik a juhtenyésztőket, hogy jegyezzék állataikat a Genealógiai Nyilvántartásba vagy a COP-ba!

Azok a gazdálkodók, akiknek juhai nincsenek bejegyezve a genealógiai nyilvántartásba, lemaradnak az állatonkénti támogatás startjáról a 2021-es kampányban. Konkrétan, a juhtenyésztők az Országos Állattenyésztési Hatóság (ANZ) székházában folytatott megbeszélést követően szerdán, február 10-én tudták meg, hogy az idei évtől már nem kötelező a származási bizonyítvánnyal rendelkező kosok léte, hogy meglegyen az 1 kos és 35 juh aránya, ezért a nőstényeket be kell jegyezni a Genealógiai Nyilvántartásba vagy a Teljesítmény Hivatalos Ellenőrzésébe (COP). Annak határideje, hogy az egyesületek visszaigényeljék a nyilvántartásba vételre fordított pénzüket az államtól, így most a tenyésztők saját zsebből fedezik a költségeket. A legdrágább esetben juhonként 10 lejt kell kivenniük a zsebükből.

Félrevezette Oros miniszter a juhtenyésztőket

Ionică Nechifor, a juhtenyésztők szövetségének – MoldoOvis elnöke részt vett a szerdai tárgyalásokon Adrian Oros földművelésügyi miniszterrel és az ANZ vezetőjével, Bela Vaidával. Szerinte azt, hogy már nem kötelező a származási bizonyítvánnyal rendelkező kosok léte, örömmel fogadták a juhtenyésztők, többségük egyetértett az új szabállyal. Viszont a MADR-megközelítés kissé későnek tűnik azok számára, akik már előkészítették 2021-re vonatkozó tervüket, és kosokat vagy juhokat vásároltak a miniszter nyilatkozatai alapján, aki többször kijelentette, hogy az átmenet két évében új pénz érkezik a régi intézkedésekre és „a támogatásokat a korábbiakhoz hasonló szabályok szerint folyósítják”. Sőt, még a 2021-es és 2022-es támogatások kifizetésére vonatkozó jogszabályok is arra engedték következtetni a gazdálkodókat, hogy a kifizetési szabályok nem változnak.
A miniszter nyilatkozatáról itt olvashat: Ministrul Agriculturii a anunțat ce subvenții APIA primesc fermierii în 2021!

A gazdák még regisztrálhatják állataikat a Genealógiai Nyilvántartásba

A juhtenyésztők szövetségének – a MoldoOvis elnöke szerint a gazdáknak még van idejük regisztrálni az állatokat a Genealógiai Nyilvántartásba, de ha a MADR nem biztosít további támogatást ehhez a folyamathoz, a nyilvántartásba vétel költségei a tenyésztőkre hárul. Állatonként legfeljebb 10 lejről van szó, az összeget a Genealógiai Nyilvántartást kezelő egyesületek állapítják meg. A juhtenyésztőknek 2020. december 15. volt a határidő arra, hogy regisztrálhassák magukat az egyesületek listájára, amelyeknek viszont be kellett nyújtaniuk a 2021-re vonatkozó első listákat, hogy pénzügyi támogatásban részesülhessenek, ami akár 70 százalékot is jelenthet a COP szolgáltatásaiból. Ha lemaradtak a határidőről, a tenyésztőknek teljes árban kell kifizetniük a regisztrációt, mert jogilag már kerülhetnek fel az első listára.

Olvassa el ezt is: Subvenții ovine 2021: Berbecii cu certificat de origine nu mai sunt obligatorii pentru SCZ!

A tenyésztési programban használhatják a származási bizonyítvánnyal rendelkező kosokat

A juhtenyésztők felháborodva panaszolták, hogy az eredeti kosokba való befektetés elveszett, az állatok ugyanis már nem hasznosak a gazdaságokban. Ionică Nechifor szerint azonban a tenyésztők továbbra is nélkülözhetetlenek a gazdaságok számára, és a kosok felhasználhatók a tenyésztési programban. „Azokat az állatokat, amelyeket bevezetek az RG-be, kötelezően be kell vezetnem a COP-ba is. Ehhez származási bizonyítvánnyal rendelkező kosokra van szükségem. És ha a gazda már 2021-re befektetett néhány származási bizonyítvánnyal rendelkező kosba, hogy kapjon az SCZ-t és betegye az állatokat az RG-be, akkor ősszel beléphet a tenyésztési programba. A probléma akkor adódik, ha az állatok nem alkalmasak az RG-be való felvételre mert akkor kimaradnak. Sajnálom őket. Például vannak olyan emberek, akik a karakul fajtából származó származási bizonyítvánnyal rendelkező kosokat vettek, de van otthon Țurcană vagy Țigaie fajtájuk van. Vagy valami más. Ez nekem nem tűnik helyesnek, vagyis nem tudom betenni az RG-be. Nincs választásom! Ezért buknak néhányan” – mutatott rá Ionică Nechifor.

Azt is elmondta, hogy az SCZ számára 2020-ban körülbelül 4 millió juhot becsültek meg, pontosabban 3,7 millió főt. „Ebből a számból biztosan csökken, de valószínűleg nem sokkal. Itt érvényesül az ANZ és az egyesületek szerepe. Ha elölről akarunk kezdeni, akkor részvételre van szükségünk. Csak értékes állatokra van szükségünk az RG-ben, és néhány év múlva biztosan az összes juh az RG-ben lesz. Körülbelül 2,7 millió juh van RG-ben és kedvezményezettje az SCZ-nek, és legfeljebb 3,7 millió csak származási bizonyítvánnyal rendelkező kos, és az SCZ-ben is szerepel” – tette hozzá a gazda.

Így jelenleg az 1 millió juhot, az RG-ben szereplő 2.7 millió fő és az SCZ-ben lévő 3.7 millió fő közötti különbséget, a gazdáknak nyilvántartásba kell venniük, hogy 2021-ben részesüljenek az APIA-tól a kifizetésben. „Itt az ideje annak, hogy regisztrálják a juhokat, amelyeket eddig nem regisztráltak, még akkor is, ha az egységes kérelem benyújtásáig alig van még egy hónap. Mi regisztrálhatjuk őket, de ez némi költséggel jár. Ha a Mezőgazdasági Minisztérium változtat, és pénzt ad nekünk a nyilvántartásba vételhez, akkor jó, de ha nem, akkor meghatározunk egy minimális tarifát a gazdálkodók számára, hogy bevezessék állataikat, hogy majd ősszel jelen legyenek a COP-ban, és nem veszünk el 10 lejt minden állat után, mert akkor csődbe visszük a gazdákat. Például májustól 2-3 lejt vehetünk fel állatonként, hogy az RG-ben nyilvántartsuk, mert nekünk is működnünk kell”- zárta beszédét Ionică Nechifor.

Az ANZ vezetője, Vaida Bela: „Az egyesületek dolga, hogy hogyan érvényesülnek”

Az Állattenyésztési Ügynökség (ANZ) vezetője, Bela Vaida az Agrointeligența-AGROINTEL.RO-nak kommentálta az SCZ támogatás kifizetéséhez rendelt új intézkedéseket, pontosabban, hogy azzal együtt, hogy lemondtak a származási bizonyítványról, a tenyésztőknek be kell jegyezniük az állatokat a Genealógiai Nyilvántartásba vagy a Teljesítmény Hivatalos Ellenőrzésébe (COP).

“Helyes (a juhokat be kell jegyezni.), De ez nem az ANZ vagy a minisztérium feladata, hanem az egyesületek dolga. Miért ne lenne időd? Szeretném tisztázni: akik eddig nem voltak regisztrálva, regisztrálhatnak, a lényeg az, hogy már nem részesülhetnek a hivatalos teljesítményellenőrzés (COP) állami támogatásából és a genealógiai irányításról szóló 1179-es kormányhatározat alapján nyújtott állami támogatásban. Regisztráljon, de regisztrálhatnak, és az egyesületen belül megállapítják, hogy a velük kapcsolatos költségeket hogyan fedezik, függetlenül attól, hogy a tenyésztő fizeti-e közvetlenül, a változatok. Fontos, hogy ez a kifizetési rendszer – a juhágazat kapcsolt támogatása azok eléréséhez, akik valóban komoly tevékenységet folytatnak, kezdve az előadások hivatalos ellenőrzésétől és a genealógiai nyilvántartásokba való bejegyzés helyességéig és komolyságáig “- mutatott rá Vaida Bela .

„Igen (a juhokat be kell íratni – szerk. megj.), de ez nem az ANZ vagy a minisztérium feladata, hanem az egyesületek dolga. Miért ne lenne idő? Szeretném tisztázni: akik eddig nem voltak regisztrálva, regisztrálhatnak, a lényeg az, hogy már nem részesülhetnek a hivatalos teljesítményellenőrzés (COP) állami támogatásából és a genealógiai vezetésről szóló 1179-es kormányhatározat alapján nyújtott állami támogatásból. De lehet regisztrálni, és az egyesületen belül megállapítják, hogy az ezzel kapcsolatos költségeket hogyan fedezik, pl. a tenyésztő fizeti, de vannak még variánsok. Az a fontos, hogy ez a kifizetési rendszer – a juhágazat kapcsolt támogatása – azokat segítse, akik valóban komoly tevékenységet folytatnak, kezdve a teljesítmény hivatalos ellenőrzésétől a genealógiai nyilvántartásokba való bejegyzés helyességéig és komolyságáig”- mutatott rá Bela Vaida.

A 2020-as kampányban a tenyésztők minimálisan 17,92 eurót kapnak egy állatra az SCZ keretében.