Fără categorie

A romániaiak csupán 18 százaléka vásárol gazdáktól tejterméket! 57 százalékuk inkább a szupermarketbe megy!

Kevés romániai vásárol tejterméket közvetlenül a gazdáktól! Egy tanulmány szerint a romániaiak csupán 18 százaléka mondta, hogy tejtermékeket közvetlenül a helyi termelőktől vásárol, míg a romániaiak többsége, 57 százaléka a tejtermékeket, valamint a tejet is nagy áruházláncokból szerzi be.

A Reveal Marketing Research által a romániaiak tejfogyasztásáról készített tanulmány kimutatta, hogy általában a románok szívesebben vásárolnak tejtermékeket szupermarketekből / hipermarketekből, a lakásuk közelében található üzletek rovására. Arra a kérdésre, hogy hol vásárolják meg legszívesebben az egyes tejtermékeket, a válaszadók 57 százaléka azt válaszolta, hogy a szupermarketben, és csak 18 százaléka vallotta, hogy a piacon vásárolja meg ezeket a termékeket. A lakásuk közelében lévő üzleteket a romániaiak átlagosan 16 százaléka választja.

Ami a románok által preferált termékkategóriákat illeti, első helyen a tej áll, amelyet a romániaiak egyharmada (33 százaléka) fogyasztja naponta. A romániaiak napi szinten fogyasztják: joghurt vagy szána / kefir / vert tej (21 százalék említette ezeket), vaj (20 százalék említette) és telemea sajt (18 százalék említette).

A romániaiak csupán 30 százaléka vásárolja a tejet a piacról

A romániaiak csaknem fele (49 százaléka) szerint általában tejet a szupermarketből / hipermarketből vásárolja meg, 30 százaléka pedig inkább a piacról. Noha az áruházláncokat kedvelik a romániaiak, negyedük (25 százalék) szerint például tejfölt inkább közvetlenül egy helyi termelőtől vásárolja meg – írja a stiripesurse.ro.

Arra a kérdésre, hogy mennyire lojálisak a tejtermékek vásárlásakor, a romániaiak 36 százaléka azt válaszolta, hogy általában ugyanazt a márkát vásárolja, függetlenül a polcon lévő promócióktól. A válaszadók 46 százaléka mondta, hogy ugyanazokat a márkákat váltják, az üzletben található promócióktól függően. A romániaiak csupán 12 százaléka mondta, hogy több tejterméket halmoz fel otthon, a polcon lévő promócióktól függően, és nem mindig ugyanazt a márkát vásárolja. A válaszadók mindössze 6 százaléka állítja, hogy más kritériumokat vesz figyelembe, amikor tejtermékeket vásárol, és nem ugyanazt a márkát választja. Választásukat a tejtermék kategóriában szereplő hirdetések, a vonzó csomagolás vagy a termék összetevői befolyásolják.

A tanulmány azt vizsgálta meg, hogy a járvány hogyan befolyásolta a romániaiak kritériumrendszerét akkor, amikor tejtermékeket vásárolnak. A válaszadók 60 százalékának esetében a járvány nem változtatott a vásárlási szokásaikban. Azt mondják, hogy továbbra is ugyanazokat a tejtermékeket vásárolják, mint a járvány kitörése előtt. A fennmaradó 40 százalék azt állítja, hogy bizonyos változások történtek, 36 százalék azt állítja, hogy a korábban vásárolt termékek mellett olyan termékeket tesznek be a kosárba, amelyeket egészségesebbnek tartanak, és 4 százalék azt állítja, hogy most más termékeket vásárol, mint korábban.

A tanulmány a CAWI (Computer Assisted Web Interview) módszeren alapult, összesen 1.011 online interjút készítettek 18 év feletti válaszadókkal, online felhasználókkal, országosan reprezentatív városi és vidéki mintán 2021. január 19-25. között.