Fără categorie

ANSVSA: Kényszerbehatolás egy háztartásba, az állatorvosok 24 sertést pusztítottak el!

Az afrikai sertéspestis megállíthatatlannak tűnik! A hatóságok sürgősen közbe kellett hogy lépjenek a Botoșani megyei Pădureni település egyik gazdaságában kialakult gócpont esetében!

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzése szerint 2021. február 4-én egy Pădureni településen, Coșula községben található gazdasághoz állatorvost hívtak, miután a megbetegedés jeleit észlelték egy 13 malacot szoptató kocán

Az afrikai sertéspestis vírus (PPA) jelenlétét a 24 állatból összesen 6 esetében fedezték fel. Ezt követően a Bukaresti Diagnosztikai és Állategészségügyi Intézet (I.D.S.A.) – az országos diagnosztikai és állat-egészségügyi referencialaboratórium megerősítette a vírus jelenlétét, és az állatorvosok sürgősen beavatkoztak.

Az érintett gazdaságot hatósági felügyelet alá helyezték, és korlátozási intézkedéseket vezettek be a személyek, állatok, termékek, melléktermékek és szállítóeszközök mozgásával kapcsolatban.

A háztartás mind a 24 sertését elpusztították, a telepet, a gépeket és a berendezéseket pedig fertőtlenítették. Ugyanakkor a tetemeteket megsemmisítették a Coșula község önkormányzata által kijelölt, és a Környezetvédelmi Ügynökség, a Vízgazdálkodási Rendszer és a Botoșani Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyásával kiválasztott területen.
A járványügyi vizsgálat folyamatban van – közölte az ANSVSA.