Fără categorie

Ez a törvény! A gáz- és villamoshálózathoz való csatlakozás a kapuig ingyenes

A földgáz- és villamoshálózathoz való csatlakozás a háztartás kapujáig ingyenes – jelentette be Virgil Popescu energiaügyi miniszter. Az intézkedéseket a 214/2020-as törvény tartalmazza, amely törvényerőre emeli a 128/2020-as sürgősségi kormányrendeletet, amelyet  Klaus Iohannis elnök hirdetett ki 2020. október 26-án. Az ANRE – Országos Energiaszabályozó Hatóság kérésére 90 napos határidőt állapítottak meg a gázhálózathoz való csatlakozásra.

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy a lakosság már nem köteles viselni a földgáz- és villamoshálózatokhoz való csatlakozások költségeit a hálózattól az ingatlanhatárig, e tekintetben a kötelezettség csak az ingatlanhatártól történő csatlakozásra érvényes.

„A törvényt tavaly év végén úgy módosították, hogy a villamos energia és a földgáz hálózatához való csatlakozás ingyenessé váljon, abban az értelemben, hogy ezt a csatlakozást már nem kell fizetni a vezetéktől a kapuig tartó részre(…) Jogom van csatlakozni az utcai csőtől az ingatlan határig, ez ingyenes, ehhez a csatlakozáshoz nincs szabályozott díjszabás” – magyarázta Virgil Popescu kedd este, a Digi 24 hírtelevízióban, a www.psnews.ro szerint.

A szolgáltatóknak 90 napon belül meg kell oldaniuk a csatlakozást

Azoknak a háztartásoknak, amelyek csatlakozni akarnak a gázhálózathoz, tudniuk kell, hogy egy ANRE-rendelet alapján a szolgáltatónak kérésre köteles őket rákötni a rendszerre, bárhol is legyen a fogyasztás helye, a csatlakozás ingyenes, és a folyamatot az engedély kiadásától számított 90 napon belül be kell fejezni ott, ahol új építkezést kezdenek, ezáltal a lakosság gyorsabban hozzáférhet a földgázhoz.

„A rácsatlakozás a fogyasztó számára ingyenes, de behajtható, a szolgáltatási tarifába ágyazva, mert a hálózaton eszközölt valamennyi beruházás megtalálható abban az elosztási tarifában” – magyarázta Virgil Popescu miniszter.

Popescu hozzátette, hogy az ANRE az éves forgalomhoz arányított bírságokat szabhat ki azokra a forgalmazókra, amelyek a törvényben előírt 90 napon belül nem kivitelezik a rácsatlakozásokat és a hálózati bővítéseket. Az energiaügyi miniszter pontosította, hogy a kapu és a lakás közötti részek magántulajdonnak minősülnek, a csatlakozás ezeken a részeken a fogyasztó költségeit terheli.

DOKUMENTUMOK: