Fără categorie

Juhtámogatások, 2021: A származási bizonyítvánnyal rendelkező kosok léte már nem kötelező feltétel az SCZ esetében!

A származási tanúsítvánnyal rendelkező kosok léte már nem kötelező feltétel a juhtenyésztők számára, akik a termeléshez kötött állattartás támogatását (SCZ) igénylik, azaz a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség „nagy” támogatásához kívánnak hozzájutni. Ez az egyik fontos döntés, amelyet a juhtenyésztők vezetőinek 2021. február 10-i találkozója hozott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR), az Állattenyésztési Ügynökség (ANZ) és a Szenátus vezetésével. A Mezőgazdasági Bizottság bejelentette, hogy a 2021-es kampánnyal kezdődően a kosok származási igazolása már nem lesz kötelező az SCZ kifizetéséhez.

„Ettől az évtől az SCZ keretében, a juhok esetében nem lesz feltétel a kosok származási bizonyítványának megléte, az 1 kos 35 juh arányára vonatkozóan. Azt is javasolták, hogy válasszuk azt a variánst, amely szerint a Genealógiai Nyilvántartásban és a Teljesítmény Hivatalos Ellenőrzésében (COP) nyilvántartott farmokat támogatjuk.

Tárgyaltunk a legalább 100 nőstény létére vonatkozó küszöbről (a küszöb jelenleg 150 fő – szerk. megj.), amely kumulatívan ebbe a kategóriába tartozik. És akár 650 fő (a maximális küszöb jelenleg 500 fő, szerk. megj.
Úgy döntöttünk, hogy papírra vetjük az összes javaslatot, és február 15-ig, hétfőig megküldjük azokat a Földművelésügyi Minisztériumnak. A hatóságoknak február 19-ig kell elküldeniük Brüsszelnek (Európai Bizottság – szerk. megj.), hogyan akarnak támogatást nyújtani az átmenet két évében” – mondta Ionică Nechifor, a Karakul fajták genealógiai nyilvántartását kezelő MoldoOvis Egyesület elnöke.

Jelenleg a termeléstől függő állattenyésztési támogatást legalább 150 és legfeljebb 500 fős állományra nyújtják a tenyésztőknek. A hegyvidéki gazdaságok esetében az SCZ-t 60 állat feletti állományra fizetik, legfeljebb 500 főig. A juhtenyésztőknek 35 származási bizonyítvánnyal rendelkező kost is kell tartaniuk. A gazdaságban azon állatok életkorának, amelyekre SCZ-t igényelnek, a nőstény és / vagy kosok esetében legalább egy év kell legyen március 31-én, és legfeljebb 8 év a nőstény juhok esetében, és 6 év a kosok esetében az egységes kérelem benyújtásának határidejéig.

Ezenkívül azt az juhállományt, amelyre SCZ-t igényelnek, azonosítani kell és be kell jegyezni az Országos Mezőgazdasági Nyilvántartásba (RNE) az egységes kifizetési kérelem benyújtásának napján. Egy másik támogathatósági szabály kimondja, hogy azokat az állatokat, amelyekhez SCZ-t igényelnek (nőstény és / vagy kos juhok) 2020. szeptember 23-ig (a visszatartási időszak végéig) kell tartani a kérelemben említett ANSVSA kóddal rendelkező gazdaságokban vagy egyesületek / szövetkezetek gazdaságaiban / termelői csoportoknál, amelyekhez az állatokat legeltetés céljából átmenetileg áthelyezték.

A 2020-as kampányhoz a tenyésztők minimálisan 17,92 eurót kapnak egy állatra az SCZ keretében. Mint ismert, az Agrointeligența-AGROINTEL.RO először jelentette be azokat a változásokat, amelyeket a hatóságok az állat- és juhfajok támogatása kapcsán kíván bevezetni.

Erről a témáról még itt olvashat: Schimbări SCZ ovine: Subvenții numai pentru oile din COP, berbecii de rasă – plată ”dedicată”!