Fără categorie

A Mezőgazdasági Minisztérium az élő állatok exportjával kapcsolatos bejelentése!

Az élő állatok exportját szabályozni kell, de nem szabad betiltani! Az élő állatok kivitelét nem szabad betiltani, de be kell tartani az állatjóléti feltételeket – ezt kérte Adrian Oros miniszter a román EP-képviselőktől, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagjaitól.

Az Agrointeligența – AGROINTEL.RO szerkesztőségébe eljuttatott sajtóközlemény szerint a miniszter annak apropóján fogalmazta meg mondandóját, hogy megalakult az Európai Parlamentben (EP) az állatok szállítás közbeni védelmével foglalkozó vizsgálóbizottság (ANIT), és olyan állásfoglalás is elhangzott, hogy tiltsák be az állatok szállítását, és rituális feláldozásukat.

Az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságában ebben az időszakban zajlanak a viták az élő állatok szállítási feltételeinek módosításáról a jóléti előírások biztosítása érdekében. Ilyen körülmények között Oros miniszter hangsúlyozta a román EP-képviselők által támogatandó fő szempontokat:

Romániának nagy mennyiségű juhállománya van exportra, amelyet ki kell aknázni. Az ország évente kétmillió juhot exportál főként az arab államokba, amelyek általában az élő juhokat részesítik előnyben a vágás sajátos rituáléja és nem utolsósorban a romániai juhhús különleges íze miatt.

A közel-keleti és észak-afrikai piacok nagyon fontos értékesítési eszközök, amelyeket nem szabad elveszíteni, mert különben a világ más részein élő termelők felváltanák az európai kínálatot azzal, hogy fokozzák az élő állatok tenyésztését és szállítását, azonban ezek nem felelnek meg a magas európai követelményeknek.

Az élő állatok exportját a lehető legteljesebben kell szabályozni és ellenőrizni, és tekintettel a romániai és az Európai Unió állattenyésztőinek gazdasági érdekeire, az export tilalma jelentős kárt okozna az európai gazdálkodóknak. E tekintetben biztosítani és ellenőrizni kell a szállítási feltételek szigorú betartását (a szállítóeszközök felszerelése a szükséges készülékekkel és felszerelésekkel, állandó felügyelet, rendszeres szünetek, az állatok megfelelő etetése és itatása), valamint a korszerűsítésükhöz szükséges pénzeszközöket.

Az elmúlt három évben Románia évente átlagosan több mint 1,6 millió juhot exportált olyan harmadik országokba, mint: Szaúd-Arábia, a Jordán Hasimita Királyság, Libanon, Líbia, Kuvait állam, Izrael. Románia ugyanakkor aktív közösségen belüli kereskedelmet is folytatott, éves átlagban több mint 1 millió fő a mutatója olyan tagállamokban, mint Spanyolország, Olaszország, Franciaország vagy Magyarország.

Adrian Oros miniszter azzal a kéréssel fordulta román EP-képviselőkhöz, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az élő állatok kivitelét egyértelműen szabályozzák úgy, hogy az biztosítsa az állatjóléti feltételek szigorú betartását a szállítás során, és ne tiltsák be az exportot.