• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Farm 10 tehénnel. Vállalkozás? Igen – válaszolja a fiatal Vlad Cimbru, a Iași megyei Vânători-ból!

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Sikeres vállalkozást hozott létre egy fiatal gazda mindössze 10 fejős tehénnel! A gazdaság egy kis részét átvette szüleitől, és a helyi akciócsoporton (GAL) keresztül elérhető európai alapok segítségével fejlesztette tovább. A farmja 10 állatától származó tej a községbeliekhez és a város, Jászvásár lakóihoz kerül, termékei iránt nagy a kereslet.

    A Iași megyei Vânători községben élő 28 éves Vlad Cimbrunak 10 fejőstehene van, valamennyien Bălțata Românească fajtából származnak. Elmondása szerint 2018-ban egy 40.000 euró értékű európai projekt révén mezőgazdasági munkákhoz szükséges nagy teljesítményű traktort vásárolt.

    „Láttam, hogy ez egy lehetőség lehet a fejlődésre, ezért benyújtottam egy európai projektet. 2018-ban megszereztük az első 30.000 eurós támogatást, és most benyújtottuk a dokumentumokat a 10.000 eurós finanszírozásra, azaz a második fizetési részletre. A pénz kipótoltam és egy traktort vásároltam meg”- jelentette ki a bzi.ro-nak.

    A fiatal gazdának eszébe sem jut piacon értékesíteni a tejet, és ez azért van, mert abszolút mindent sikerül eladnia az előfizetőinek. „Van egy családi vállalkozásunk, amelyet a szüleinktől örököltünk. A termékeket helyben értékesítjük. Egyelőre amit előállítunk, azt helyben értékesítjük, és nem gondoltam arra, hogy a piacon áruljak, mert semmi sem maradt abból, amit termelünk, hanem mindent eladunk előfizetőinknek. Az idős emberek már nem nevelnek állatokat, nincs erejük erre, nincs már annyi fiatal sem a faluban, és mi maradtunk a mezőgazdaságban” – mondta Vlad Cimbru, Vânători község gazdája. A Szeret-Moldova GAL vezetőjének, Gheorghiță Barăunak pedig csak dicsérő szavai vannak azokkal a fiatal gazdákkal kapcsolatban, akiknek sikerül értékesíteniük termékeiket. „Észrevettük, hogy nagy a kereslet azoknak a fiatal gazdáknak a termékei iránt, akik európai alapokat hívtak le. Ők ügyfélközpontúak és tudják, mit kínálnak. Az állattenyésztési gazdaságokban csak a család tagjai dolgoznak, és termékeik természetesek” – mondta Gheorghiță Barău, a Szeret-Moldova GAL vezetője.