Fără categorie

2 millió kaptárral és évente több mint 25.000 tonna mézzel Románia a második helyen van az EU-ban a méhészet tekintetében

Románia, az EU második helyén áll a méhészkedés tekintetében, majdnem 2 millió kaptárral és 25.000 tonna feletti méztermeléssel! Az Agrárgazasági és Vidékfejlesztési Kutatóintézet adatai szerint az országban a méztermelés 2019-ben 25.269 tonna volt, Románia a méhészeti szempontból Spanyolország után a második helyen áll az Európai Unióban.

Romániában 2019-ben a legmagasabb méztermelést Olténiában, a legkevesebbet a Bukarest-Ilfov régióban regisztrálták.

„2019-ben a Romániában a teljes méztermelés 25.269 tonna volt. A fejlesztési régiók szintjén a legjelentősebb méztermelést a Dél-Nyugat-Olténia régióban regisztrálták (4.712 tonna), amely az országos szintű össztermelés 19 százalékát teszi ki, majd a délkeleti régió következik (4.333 tonna), 17 százalékos aránnyal. Az ellenkező póluson, a legkisebb termeléssel a Bukarest-Ilfov régió (314 tonna) áll, amely a teljes országos termelés 1,24 százalékát teszi ki” – közölte az Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kutatóintézet.

A méztermelés az országban az elmúlt években több mint 70 százalékkal nőtt, ami lehetővé teszi Románia számára, hogy a méhészet európai élvonalában maradhasson.

„Románia továbbra is a méhészet európai élmezőnyében helyezkedik el, ebből a szempontból a második helyen áll az Európai Unióban, a csaknem 2 millió kaptárral rendelkező Spanyolország után. Statisztikai adatok szerint a méztermelés az elmúlt 5 évben több mint 70 százalékkal nőtt, ezt a növekedést a pénzügyi támogatások és a romániai méhészeti ágazat beruházásaihoz nyújtott európai alapok tették lehetővé” – állítja az Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kutatóintézet.