Fără categorie

A környezetvédelmi miniszter aláírta a rendeletet, amely lehetővé teszi a műtrágyázást a tiltott időszakban

Új kódex a gazdák számára a helyes mezőgazdasági gyakorlatok! Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszik, hogy a gazdák az úgynevezett „tiltott időszakban” is műtrágyázhassák földjeiket, az időjárási körülményektől függően.

„Fontos nap a mai a gazdák számára. Aláírtam az új, helyes mezőgazdasági gyakorlatokról szóló miniszteri rendeletet. (…) Hiszek a környezetvédelem és a mezőgazdaság harmonikus összekapcsolódásának fontosságában, ezeket az intézkedéseket pedig ennek a meggyőződésnek a jegyében fogadtuk el. Ösztönözzük a környezeti követelmények alkalmazását, rugalmasabbá téve a feltételeket a gazdálkodók számára. Vegyi műtrágyát a tiltás időszakában is lehet használni, ha az időjárás engedi” – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A hivatalosság azt is hozzátette, hogy „ösztönözni kell a fenntartható anyagok használatát, nem pedig a fóliákat, amelyek a műanyagszennyezés növekedéséhez vezetnek a vidéki területeken. „Emellett egy olyan intézkedéscsomagon is dolgozunk, amely támogatja a gazdákat a nitrát-szennyezés megelőzésében és csökkentésében” – tette hozzá Tánczos.

A környezetvédelmi miniszter szerint az új kódex akkor lép hatályba, amikor azt Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter is aláírta.

Mint ismert, jelenleg tilos a téli trágyázás, még akkor is, ha az időjárási viszonyok lehetővé teszik a mezőgazdasági munka elvégzését a talajvíz kimosódásának vagy szennyeződésének veszélye nélkül.

Olvassa el ezeket a cikkeket is: Fertilizare cu azot: cantitatea maximă la hectar, 170 kg substanță activă
Avertisment pentru fermieri: FERTILIZAREA – INTERZISĂ PE TERENURILE ACOPERITE CU ZĂPADĂ!