Fără categorie

APIA – támogatások, 2021. – a mezőgazdasági termelők márciusi kifizetési ütemterve

2021 márciusa rendkívül fontos azon gazdálkodók számára, akik kifizetésben részesülnek a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) részéről. Nemcsak az idei év egységes pályázati kampánya zajlik, hanem minden esély megvan arra, hogy a mezőgazdasági termelők e hónapban részesüljenek az előző év országos átmeneti támogatásából.

Az APIA 2021. márciusi ütemterve:

  • Kezdődik az egységes kérelem benyújtásának kampánya
  •  Az országos átmeneti támogatás kifizetése várható
  • A gazdák remélik, hogy megkapják az elmarat gázolaj-támogatást
  • A kifizetések feloldása azon gazdák számára, akiknél a távellenőrzés sorángondot észleltek
  •  Folyamatos kifizetések
  •  A bérlői kártyák láttamozása

Az APIA 2021. márciusi ütemterve: Kezdődik az egységes kérelem benyújtásának kampánya

Március 1-jétől a gazdák egységes kérelmet nyújthatnak be az APIA fiókokhoz az idei támogatásokra. A korábbi évekhez hasonlóan az adatok továbbítása is ütemezetten történik, és az adatok online vagy telefonos eljuttatását követően a gazdákat a központokba várják, hogy írják alá a kérelmet. Az idei év újdonsága, hogy a polgármesteri hivatalokat törvény kötelezi arra, hogy az APIA illetékeseinek kérésére, a támogatásban részesülők előzetes beleegyezésével állítsák ki a mezőgazdasági nyilvántartás adatait tartalmazó igazolásokat. Az egységes kérelem büntetés nélküli benyújtásának határideje 2021. május 15.

Az APIA 2021. márciusi ütemterve: Az országos átmeneti támogatás kifizetése várható

Az állami költségvetés tervezete a Parlamentben van, ahol a tervek szerint március 2-án, kedden kerül sor a zárószavazásra. Ezen időpont után a Mezőgazdasági Minisztérium elkülönítheti a növény- és állattenyésztési ágazatban az országos átmeneti támogatás kifizetéséhez szükséges pénzt, az APIA kiszámítja az összegeket, és megkezdheti a mezőgazdasági termelők kifizetését az országos költségvetésből származó támogatások kapcsán.

Az APIA 2021. márciusi ütemterve: A gazdák remélik, hogy megkapják az elmarat gázolaj-támogatást

A 2021-es állami költségvetésből a gazdák várhatóan megkapják a gázolaj-pénzt, pontosabban a tavalyi harmadik és negyedik negyedévben felhasznált gázolaj mennyiségének megfelelő támogatást.

Az APIA 2021. márciusi ütemterve: A kifizetések feloldása azon gazdák számára, akiknél a távellenőrzés során gondot észleltek

Az APIA már februárban megkezdte a kifizetések blokkolásának feloldását azon gazdálkodók esetében, akiknél a távérzékeléses ellenőrzés során olyan mulasztást fedeztek fel, amely miatt nem volt lehetséges a támogatás folyósítása. Amint ezek egyenként tisztázódnak, az e helyzetben lévő gazdák megkapják a kifizetés engedélyeztetését.

Az APIA 2021. márciusi ütemterve: Folyamatos kifizetések

Az egységes támogatási kérelem begyűjtésének kampányával párhuzamosan az APIA tisztviselői folyamatosan engedélyezik a kifizetéseket, amelyekre a mezőgazdasági termelők tavaly nyújtottak be igénylést. Ezen támogatások kifizetésének határideje június 30.

Az APIA 2021. márciusi ütemterve: A bérlői kártyák láttamozása

A korábbi években március 1-jétől megkezdődött az előző évi bérlői kártyák aláírása.