Fără categorie

Az APIA vezetőjének bejelentése az országos átmeneti támogatások (ANT) kifizetéséről!

A gazdálkodók aggódnak amiatt, hogy nem részesülnek az országos átmeneti támogatásokból, sem állataik, sem pedig földjeik után. Több ezőgazdasági termelő fordult az Agrointeligența-AGROINTEL.RO szerkesztőségéhez azzal a problémájukkal, hogy ezek a kifizetések késnek, és felvetették a kérdést, hogy ha közben elkezdődik az új támogatási kampány, vajon a régi nem zárul-e le úgy, hogy végül nem folyósítják az összegeket.

„Hogyan teljesülnek a kifizetések, ha mi 4 nap múlva új dossziét nyújtunk be a 2021-es kampányra” – kérdezte Constantin Ilinca Argeș megyei gazdálkodó. Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO továbbította a mezőgazdasági termelők aggodalmait az APIA vezetőjének, Adrian Pinteának, aki arról biztosított, hogy a kifizetések nincsenek veszélyben, és hogy az ügynökség készen áll arra, hogy pénzt utaljon a gazdálkodóknak, amint az összegek, amelyeket az állami költségvetés is tartalmaz, eljutnak az APIA számlájára.

„Az APIA kész folyósítani a növény és állat ANT-ket. Ezeket a támogatásokat a 2021-es esztendő költségvetésének jóváhagyása után lehet kifizetni. A költségvetés jóváhagyása után a kormány egy határozatot fogad el a felső határokról, és mi pedig azonnal elkezdjük a kifizetéseket” – magyarázta az APIA vetetője. Hangsúlyozta, hogy egy új támogatási kampány megkezdése nem zárja le a 2020-as kifizetéseket, mivel azokat 2021. június 30-ig lehet kifizetni.

Az ANT-k kifizetésének menetrendje

Ezek az országos költségvetésből fizetendő támogatások szigorúan összefüggnek a 2021-es állami költségvetés jóváhagyásával. A Ludovic Orban (PNL) képviselőházi elnök által bejelentett ütemterv szerint március 2-án lesz a zárószavazás a 2021-es állami költségvetésről. A parlamenti szavazás után, ha a költségvetést elfogadják, a dokumentumot elküldik Klaus Iohannis elnöknek kihirdetésre, majd ezt követően közzéteszik a Hivatalos Közlönyben.

Mit kell tennie a Mezőgazdasági Minisztériumnak? A pénz elfogadását követően a minisztériumnak határozattervezetet kell kidolgoznia, amely révén közvitára bocsátja az idei évre kiosztandó felső határokat, a kormányülésen a jóváhagyási folyamatot követően pedig a dokumentumot közzé kell tenni a Hivatalos Közlönyben.

Mit kell tennie az APIA-nak? A növény- és állattenyésztési ágazatban a 2020-as alkalmazási évre vonatkozó országos átmeneti támogatásra megállapított felső határok jóváhagyását követően az APIA kiszámítja a hektáronkénti összegeket a kormányhatározat szerint a 2020-as adatbázisában szereplő támogatható területekre, illetve a támogatható állatokra.

Milyen rendszerekre várnak a gazdák. Az ANT-ket két szektorban fizetik: zöldség- és állattenyésztés. A zöldségágazatban a gazdálkodók a következő kifizetésekre számíthatnak:

ANT 1 – a következő szántóföldi növények: gabonafélék (közönséges búza, durumbúza, rozs, árpa, zab, kukorica, cirok, rizs, tritikálé, csemegekukorica és egyéb gabonafélék), fehérje növények (borsó, bab, paszuly, csillagfürt, lencse, egyéb hüvelyesek), ipari növények napraforgó, repce, szójabab, len és kender, dohány, len olajhoz, gyógynövények, egyéb ipari növények), gyökeresek (takarmányrépa, cukorrépa), burgonya, zöldségek , eper, dinnye, virágok és dísznövények, takarmánynövények, vetőmagok. Az állandó növényekre, az állandó gyepekre, a szőlőültetvényekre és a megműveletlen területekre nem vonatkozik ez a pénzügyi támogatási rendszer;

ANT 2 és 3– len és kender rosthoz;
ANT 4 – dohány;
ANT 5 – komló;
ANT 6 – cukorrépa.

Az állattenyésztési ágazatban a gazdálkodók a következő kifizetésekre számíthatnak:

ANTZ 7 – tejelő szarvasmarha;
ANZT 8 – húsmarha;
ANTZ 9 – juh / kecske.