Fără categorie

Miért fehér bizonyos traktorok és kombájnok gumiabroncsa?

Több gazdaság gépeinek fehér gumiabroncsa vonta magára a figyelmet az online környezetben, a gazdák arra voltak kíváncsiak, hol készültek a fotók, de arra is, hogy mi rejlik a traktorok és kombájnok fehér gumiabroncsainak hátterében. Ha valaki télen ellátogat az orosz magán és állami gazdaságokba, megtudhatja ennek a jelenségnek a titkát, de egyéb olyan intézkedéseket is, amelyek a mezőgazdasági gépek védelmét szolgálják – tájékoztatott az Agroportal24h.cz.

Az interneten közzétett és az Agri.bg által is átvett fotókon fehér színűek a traktorok gumiabroncsai. Oroszországban évek óta szokás, hogy különös gondot fordítanak a mezőgazdasági berendezésekre azért, hogy azok hosszabb élettartamúak legyenek. A zord téli körülmények arra kényszerítették a gazdákat, hogy a szabadban tárolt gépek esetében számos szabályt tartsanak be.

Zöldséggazdaságokban sok traktort és kombájnt használnak szezonálisan, azaz évente néhány hónapot. A mezőgazdasági gépek hosszú távú tárolásának szabályait a mezőgazdasági gépek felhasználói kézikönyvei is elmagyarázzák, Oroszország esetében pedig külön szabályozást dolgoztak ki erre vonatkozóan.

A szovjet korszak óta létezik egy kézikönyv az orosz gazdaságokban, amelynek címe: „A traktorok, autók és mezőgazdasági gépek kollektív és állami gazdaságokban történő tárolásának szabályai”. Ezt az útmutatót később a GOST 7751-2009 rendelet váltotta fel, amely 2011-ben lépett hatályba (a szovjet időszakban használt helyett).

Az orosz útmutató nemzetközileg elismert, és Oroszország mellett Örményországban, Fehéroroszországban, Grúziában, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Tádzsikisztánban, Türkmenisztánban, Üzbegisztánban, Ukrajnában és Moldova egyes részein alkalmazzák.

A műszaki kézikönyv az autók motorjának és alvázának, valamint a drága és különös gondosságot igénylő gumiabroncsok védelmére vonatkozó utasításokat tartalmazza. Megtudhatja a könyvből például azt, hogy a kerekes traktort (vagy kombájnt) hosszú távú tároláskor karban kell tartani, és az első és a hátsó tengely alatti speciális támaszokra kell helyezni, hogy a gumiabroncsok ne legyenek terhelve.

A szabályzat szerint mindez a névleges / működési érték 70 százalékáig csökkenti az abroncsnyomást. Javasolt továbbá a kerekek lemosása és a gumiabroncsok felületének bekenése egy fényvédő keverékkel, például mésszel, viasszal stb. Ezért fehér a színe télen a traktor gumiabroncsainak.

Ezzel elkerülhető, hogy az erős napfény hatására a traktor vagy a kombájn abroncsai elveszítsék a fontos tulajdonságokat: különösen az erőt és a rugalmasságot.