Fără categorie

Hány tyúk szükség egy kakasra? A kakasok és a tyúkok tökéletes aránya a baromfiudvarban!

A baromfitenyésztők általános dilemmája a tyúkok és a kakasok közötti ideális arányhoz kapcsolódik. Az udvarban levő tyúkok fajtától és típusától függően javasolt figyelembe venni a tyúkok és kakasok közötti javasolt arányszámot.

  • Hány kakast kell tartanom a baromfiudvaron?
  •  A tyúkok minimális száma kakasonként
  •  A kakasok agresszivitása
  •  A kor, amikor a kakas a „tyúkokra lép”
  •  Mekkora helyet kell biztosítani a kakasoknak?
  •  Miért kell kakast tartani?
  •  Hogyan válasszunk jó kakast?
  •  Ehető-e megtermékenyített tojás?

A kakasok szerepe a tyúkok termőképességében vitathatatlan, minderről a Konstanca megyei Ovidiuból származó Lucian Petrovval, a fajtatiszta madarak tenyésztésében jártas informatikai szakemberrel beszélgettünk.

„1994 óta baromfitenyésztő vagyok, ez a szenvedélyem, amúgy informatikával foglalkozom. Van tapasztalatom, mert kicsit mélyebbre ástam a témában, nem hallomások alapján tenyésztettem a madarakat, ahogy ez általában történik. Olvastam a táplálkozásukról, a farmakológiáról. Eleinte senki nem mond semmit a tyúknevelésről, könyveket vettem a táplálkozásukról, a mezőgazdaságról. Kis állományokat nevelek, legfeljebb 40 darabosakat. Amikor meglesznek a kiscsirkék, körülbelül 100-150 madaram van. A probléma az, hogy a fajtatiszta madaraknál ennek szabványnak kell lennie, a genetika számít. Művészet párokat alkotni, tudni, hogy nem kell két olyan madarat tartani, amelynek ugyanaz a hibája van, mert a probléma elmélyül, de ez a karakterektől is függ” – mondta a tyúktenyésztés rajongója.

Hány kakast kell tartanom a baromfiudvaron?

A tyúkok és kakasok megfelelő arányának legismertebb szabálya: egy kakas 10 tyúkra. Ezt az arányt befolyásolhatja a tyúk fajtája és a madarak életkora.

„A fajtától és a tipológiától függően korábban úgymond nehéz fajtákat neveltem, a Brahmát és a Cochinchinát, amelyek szabványosak voltak, általában lustábbak ami a szaporodást illeti, és ilyenkor a termékenységnek kell jónak lennie, és nem az a lényeg, hogy 30 csirke legyen, hanem kakasonként legtöbb 6. Vegyes fajtáknál, vegyes tartományból, akkor 10-15 tyúk lehet. Most elvégezhetők termékenységi tesztek, és akkor valamilyen termékenyítést el is kell végezni. A tél lejártával lehet ellenőrizni, alacsony szintet kell megütni, 10 tojást kell rakni, és ebből kiderül a termékenység szintje. Ha 10 tyúkra egy kakas van, akkor a termékenység valahol 80 százalék körül van, és ez rendben van, ha pedig nem, akkor csökkenteni kell a tyúkok számát. De 4-5-6 tyúkkal megyek, hogy biztos legyek az eredményben. Ha látok, hogy a kakas jó, rendben van, de nincs értelme 300 csirkét megcélozni, jó, ha van, de a fajtiszta madarak piaca Romániában 0, mindez számomra őrület, szenvedély. Én Németországból hoztam a baromfiakat, de velük együtt olyan betegségeket is lehet hozni, amelyeket nehéz ellenőrizni, és amelyeket jobb elkerülni” – magyarázza Lucian Petrov.

Az „érettebb” kakas 1-16 csirkét képes „lefedni”. Az öregedéssel a hozama csökkenhet.

Íme néhány javaslat a kakasok / hímek tyúkokra / nőstényekre javasolt arányára:

– Leghorn fajta – 1 kakas 12 tyúkra
– Japán selyemtyúk (Bantam Silkie) – 1 kakas 6 tyúkra
– Pulyka – 1 pulyka 4 nőstényre

A tyúkok minimális száma kakasonként

Általános szabály, hogy kakasonként minimum 3 vagy 4 tyúkot kell tartani. Ez az arány alkalmazása viszont gond is lehet, különösen bizonyos fajtáknál, amelyeknél a hímek fokozott agressziót mutatnak (Rhode Island vagy Araucana). A kakasok gyakran különös figyelmet fordítanak egy bizonyos tyúkra, ezért figyelni kell a kiszemelt tyúk felé irányuló esetleges agresszív viselkedésre.

A kakasok agresszivitása

Az agresszív párzást mindig egy kakas okozza, amely fiatal és éretlen lehet. Idővel lenyugszik, de addig figyelni kell.
Ha azt látja, hogy a tyúkokat túl erőszakosan „tapossák” – pl. sok törött tolluk van, annyi tolluk hiányzik már, hogy kilátszik a bőrük, stb. – a kakast el kell különíteni.

„ Az én kakasaim külön ketrecben vannak, fajtánként, soha nem keverem őket. És a kiválasztott kakast használom, a kiválasztott tyúkokhoz. A csirkéket addig nevelem, amíg megmutatkozik a szexuális ösztönük, olyankor verekednek,
futkároznak. Egy másik módszer az, hogy speciálisan készített szemüveget tesznek rájuk, de az orrlyukakat át kell lyukasztani és fel kell erősíteni, de már nem gyártják őket. Halálukig képesek harcolni. A hely is számít, még akkor is, ha van szemüvegük, de nincs helyük, harcolhatnak. Van néhány speciális csőrgyűrű. Ez megakadályozza a csőr bezáródását, és már nem tudnak vagdalkozni, de tudnak enni és inni. Három vonal kakasom van, hogy tudjam pótolni, még ha egy elpusztul vagy meg is öregszik, netán beteg lesz. Ez azért van, mert minőséget akarok csinálni. Egy vonalban nincs meg minden karakter, a tökéletesség eléréséhez több vonalra van szükség, de ez csak azoknak szól, akik szelekcióra és minőségre vágynak” – magyarázta a Konstanca megyei tenyésztő.

Ha nincs sok tyúk az udvarban, lehetőleg nem szabad mindig körülöttük legyen a kakas. A kakast ilyen esetben a hét néhány napján zárva lehet tartani, hogy a tyúkok néhány napot pihenhessenek.

A kor, amikor a kakas a „tyúkokra lép”

A kakas kora fontos szempont,amikor hímet választunk a tyúkok számára. A kakas körülbelül 5-6 hónaposan válik ivaréretté, abban az életkorban, amikor a tyúkok kezdi taposni. Egészen eddig a korig a kakasnak alakulnak mind a
fiziológiai tulajdonságai, mind pedig viselkedésének jellemzőt. A jól termő kakas maximális életkora 3 év. E kor után a kakasok kezdenek elveszíteni hatékonyságukból, és az 5. évükre a nemi aktivitásuk a legtöbb fajtánál rendkívül csökken, a tojás-megtermékenyítés pedig szintén csökken.

Mekkora helyet kell biztosítani a kakasoknak?

Egy kis udvarban maximum két kakas fér el. A hímek védik a területüket, és harcok is kialakulhatnak, ha nincs elég helyük. Ha több kakasod van, és meg akarod tartani őket, tedd őket külön helyre. Ha nincsenek tyúkok a közelben, a
hímek között nem lesz konfliktus.

Miért kell kakast tartani?

Sok tenyésztő nem lát hasznot a kakasok nevelésében, és csak a problémák forrását látják bennük. A kakas fő feladata az utódok biztosítása. A tyúkok kakas nélkül is tojnak. Azonban csak megtermékenyítetlen tojásokat fognak tojni, amelyek kizárólag emberi fogyasztásra alkalmasak és nem kel ki belőle csibe.

A kakas a tyúkok számára bizonyos fokú biztonságot és egyensúlyt biztosít a madárállomány számára. A kakas beavatkozik, ha probléma merül fel, jelzi a közvetlen veszélyt, figyeli a csirkéket és azonosítja azokat a helyeket, ahol jobb
az élelem.

Ami a legfontosabb, hogy egy jó kakassal jó termelékenység és erőteljesebb fiókák lesznek.

Hogyan válasszunk jó kakast?

A jó kakas jellemzőit szabad szemmel is könnyű észrevenni. Íme, néhány tipp, amelyek segítenek kiválasztani a tyúkok számára megfelelő hímet:

  •  A fajnak való megfelelés. A követendő jellemzők között szerepel a súly, a szín, a test kezdete, a címer, a kakas magassága. Ha e szempontok egyikében a hím nem felel meg a fajtának, akkor jobb, ha nem tartja meg, vagy nem
    vásárolja meg.
  • A sarkantyúk kora és állapota. Ezek alapján meghatározhatja a madár tényleges életkorát. Meg kell jegyezni, hogy az egyéves kakasoknak még nincs sarkantyújuk – csak megvastagodott gumó van a lábukon. A kakasok sarkantyúja évente egy centiméterrel növekedik. Tudni kell azonban, hogy egyes fajtáknál, például a kisebbeknél, a sarkantyúk gyengén fejlettek és emiatt nem használják ezt az életkor meghatározására.
  • Kakas temperamentum. A fiatal hímnek aktívnak kell lennie. Nem szabad azonban túl agresszívan viselkednie a madarakkal és az emberekkel szemben, különben súlyosan megsebesítheti őket.

Madár vásárlása előtt a tenyésztőnek meg kell szereznie a kiválasztott kakas állat-egészségügyi bizonyítványát. Csak így tudja biztosan, hogy a madár teljesen egészséges, hogy ne fertőzzön meg más madarakat az udvaron. Ha nincs
ilyen bizonyítvány, ellenőrizze, hogy a hím forrása biztonságos-e.

Ehető-e megtermékenyített tojás?

A megtermékenyített tojások továbbra is fogyaszthatók. Sokszor észre sem vesszük a különbséget a megtermékenyített és a nem megtermékenyített tojás között. Legfeljebb egy kis fehér pontot vehető észre, amely a sárgájáról lóg. Annak megállapításához, hogy a tojás megtermékenyült-e vagy sem, elég megvilágítani. Ha a sárgájában vörös vérrögöt észlel az ellenőrzés során, akkor megtermékenyült. Ellenkező esetben feltételezhető, hogy a petesejt nem termékenyült meg.

Meg kell jegyezni, hogy az ilyen tojások csak akkor jutnak el a vásárlókhoz, ha magánkereskedőktől vásárolják őket. A baromfitelepek gondosan figyelemmel kísérik az ilyen tojásokat, és nem adják át értékesítésre.