Fără categorie

KRESZ: Büntetik azon traktorosokat, akik sáros kerekekkel hajtanak fel az utakra!

A Közlekedésrendészeti Szabályzat súlyos bírságokat ír elő azokra az esetekre, ha közutakra sáros kerékkel hajtanak fel a traktorok. A tavaszi munkálatokat kezdő mezőgazdasági termelőket mér figyelmeztették egyes polgármesteri hivatalok, hogy tilos a mezőkről sáros kerékkel ráhajtani a közutakra. A Közlekedésrendészeti Szabályzat szerint azok, akik nem tartják ezt be, 9-20 büntetőpontot, illetve 1.305 lej és 2.900 lej közötti pénzbírságot kaphatnak.

A tavaszi munkálatok megkezdése után a Kolozs megyei Berkenyes (Frata) község polgármesteri hivatala tájékoztatást küldött a mezőgazdasági gépek tulajdonosainak. „Kérjük, legyenek figyelmesek, hogy mezőgazdasági gépeik ne hordjanak sarat a közutakra. A haszonjárművek tulajdonosai tisztítsák meg a berendezések kerekeit a sártól, hogy ne rontsák el a munkánkat. Berkenyes község minden lakosa élvezhesse eredményeinket. Kérjük, ha szabálytalanságot lát ilyen téren, tájékoztasson arról, hogy kiket nem vigyáznak a község javaira” – fogalmazott Berkenyes község polgármesteri hivatala.

A hatályos előírások szerint minden gépjárművezetőnek meg kell tisztítania járműve kerekeit, mielőtt a korszerűsített utakra lépnének. Így a Közlekedésrendészeti Szabályzat 102-es cikkelye szerint „a korszerűsített közutakra való lépés olyan járművel, amely a kerekei vagy karosszériája sáros, és az szennyezi az utat” a 4. szankcióosztályban előírt pénzbírsággal sújtható, azaz 9-től 20 büntetőpont, 1.305 lejtől 2.900 lejig terjedő bírsággal jár.