Fără categorie

A Környezetvédelmi Őrség közben járását kéri egy polgármesteri hivatal egy kellemetlen szagot árasztó gazdaság esetében!

Egy polgármesteri hivatal hevesen követeli egy helyi disznótelep által árasztott kellemetlen szag megszüntetését! Marcel Sas Adăscăliţii, a Bihar megyei Margitta község polgármestere a Környezetvédelmi Őrségnek és a helybeli Nutrisuin sertéstelep képviselőinek címzett értesítésében kéri, hogy tegyenek intézkedéseket annak érdekében, hogy szüntessék meg a bűzt, amely módfelett zavarja a település lakóit.

A 2021. március 4-én iktatott dokumentumból kiderül, hogy legutóbb 2021. február 26-án érezték a helyiek a margittai sertéstelepből áradó szagot. A margittai hatóságok a környezetvédelemről szóló 195/2005-ös kormányrendeletre hivatkozva emlékeztetnek, hogy „a szagok okozta kényelmetlenség egy olyan jelenség, amely hatással lehet a lakosság egészségére és a környezetre, és amelyet szubjektíven érzékelnek az érintettek, vagy amelyet az országos szabványok szerint objektíven is lehet mérni”.

A margittai Nutrisuin sertéstelep működési engedélyével kapcsolatos élénk vita első alkalommal 2017-ben volt. Egy asztalhoz ültek a helyiek, akik a sertéstelep elviselhetetlen szagára panaszkodnak, és a vállalat képviselői, akik dokumentumokkal bizonyították, hogy megfelelnek minden környezetvédelmi követelménynek, és akik hajlandóságit mutattak arra, hogy néhány további intézkedést ültessenek gyakorlatba a helyzet orvoslására. Ugyanakkor megvitatták a Nutrisuin engedélyének megadását, amely 10 évig érvényes – írja a bihon.ro.

Margitta volt polgármestere, Pocsaly Zoltán a tárgyalások után nem sokkal azt állította, hogy a Nutrisuin a megállapodás 75 százalékát teljesítette.

A gazdaság 2000 m-re található a településtől, holott a törvény nem ír elő 1500 méternél nagyobb távolságot, a farm ugyanakkor trágyaszeparátorokat szerelt fel, létezik egy vízálló, több mint 9000 négyzetméteres és 5 m mély lagúna, amelynek kapacitása 40.000 köbméter, három rekeszes tárolással, a kritikus pontokon baktériumokat injektáltak a szagok csökkentése érdekében, és gazdaságban az 1000 fás zöld függöny is van.

Ezenkívül a Nutrisuin farm tulajdonosai vállalták, hogy szenzor alapú szagsemlegesítő rendszert telepítenek, és amikor az érzékelők jelzik a szélirány változását a város felé, akkor a semlegesítő berendezés működésbe lép.