Fără categorie

Zajlanak a tavaszi munkák Valentin Popa gazdaságában: „Ma befejezem a vetést. Jó volt az idő!”

Zajlanak a tavaszi munkák a román gazdaságokban! Valentin Popa Călărași-i gazdálkodó, a Gazdák Ereje Szövetség alelnöke is megkezdte a tavaszi munkálatokat. Miután a múlt héten előkészítette a földet a kombájnnal, és megállapította, hogy elégedett a talaj nedvességével, a gazda ezen a héten megkezdte a lucerna vetését és a napraforgó csíráztatását.

„A napokban vetjük a lucernát, és elkezdtem előkészíteni a napraforgó talaját. Elkezdtem a lucernát vetni, 6 hektáron, mert ez amúgy is nehezebben indul meg, és most jó az idő. Vetés előtt megdolgoztam a földet kombájnnal, és amit észrevehettem, hogy ebben a pillanatban nagyon jó a nedvesség, szabad szemmel is látható. Ha nem lenne jó a nedvesség, 2-3 alkalommal is végig kellett volna mennem a földen a kombájnnal, hogy jól elkészítsem, de nem ez volt a helyzet, csak egyszer kellett végigmenni. Ma befejezem a lucerna vetését. Jól tettem, hogy nekikezdtem, mert jó idő volt, és láttam, hogy a hét végén ismét megváltozik az időjárás, jönnek az esőzések” – mondta Valentin Popa gazda az Agrointeligența – AGROINTEL.RO-nak.

A napraforgó vetése március 25. után

Bár ebben az időszakban a levegő hőmérséklete meglehetősen magas, a talaj hőmérséklete azonban még nem érte el az optimális szintet a napraforgó vetése esetében. Valentin Popa gazda úgy gondolja, hogy körülbelül két hetet kell várnia, mire elkezdheti a napraforgó vetését. Addig azonban ügyelni fog arra, hogy a talaj elő legyen készítve, és ugyanakkor megtartsa nedvességét.

„A napraforgó vetését március 25-e után kezdjük el, vagyis most még várunk, mert most még mindig kissé alacsony a hőmérséklet, és még ha meg is fogan a mag, nem fog tudni növekedni, mert legalább 6-7 fokra van szüksége a talajban. Vetés előtt megdolgozzuk a földet még egyszer a kombájnnal a talaj kiegyenlítéséhez. Én csak egyszer haladok végig rajta, hogy lehetőleg ne távolítsam el a nedvességet a talajból, és mindig korábban előkészítem a földet, ha az idő engedi, mert hogy ha közben még lesz eső, ne távolítsam el a talaj nedvességét, mert látja, hogy megváltozott az éghajlat és ha elhaladok a tárcsával, akkor már eltávolítottam az összes nedvességet a talajból, és azt kockáztatom, hogy a nedvesség hiánya miatt nem növekedik a vetés egyenletesen. Tehát a földet felszántották, és most a kombájnnal készítem elő, ennyi. 3 éve nem használtam a lemezt tavasszal. Napraforgóval körülbelül 30 hektárt vetek” – árulta el a Călărași-i gazda.

Valentin Popa gazdaságában a kukoricát április 1-e körül vetik

Valentin Popa állítása szerint április 1-je után kezdi el a kukorica vetését, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 8-9 fokot. 47 hektár kukorica ültetését tervezi.

„Miután befejeztem a napraforgó talajának előkészítését, elkezdem a kukoricára való felkészülést, és valahol április 1. körül elkezdjük a kukorica vetését, de csak akkor, ha az idő felmelegszik, mert vannak kockázatok, és ha korán vetsz, nem sarjad, és ez akkor történik, amikor 5-6 fokos hőmérséklet van a talajban. A kukorica számára ideális, ha a talajban 8-9 fokos hőmérséklet van. Tehát úgy gondolom, hogy a kukorica esetében a legbiztonságosabb választás az, ha április 1-je után kezdem el a vetést. Még ha ki is csírázik, és mondjuk, a hőmérséklet nem optimális, akkor nem fog elindulni a növekedés. Az elmúlt években azt vettem észre, hogy amit később, vagyis egy hét különbséggel vetek el, sokkal jobban növekszik. Nagyon függ a hőmérséklettől. A kukoricából 47 hektárt vetek” – mondta Valentin Popa, a Gazdák Ereje Szövetség alelnöke.

Jelenleg jók a kilátások a búza termesztésére

Az ősszel elvetett búzaterméssel kapcsolatban a Călărași-i gazda úgy véli, hogy ebben a pillanatban valós esélyek vannak arra, hogy az idei évben jó legyen a termés. „Jelenleg a búza jobban néz ki, mint tavaly. Bármennyire is jók az idei termések, még 2-3 évig érezni fogjuk a tavalyi aszály hatásait. Annak ellenére, hogy nem volt havunk, leszámítva a kétszer kialakult 10-15 cm-es hóréteget, idén több eső esett, mint tavaly. Tavaly ilyenkor nem tudom, hogy volt-e 40 literünk, és most, 200 liter körüli csapadékkal állunk. Tehát azt mondom, hogy van valós esély arra, hogy jó termés legyen, látva, hogy milyen volt az eddigi csapadékmennyiség, de ez nagyban függ attól is, hogy mostantól mi lesz” – jelentette ki.