Fără categorie

Lejárt a trágyázási korlátozás időszaka. A trágyák minden típusú földterületen alkalmazhatók!

A gazdálkodók valamennyi területen megkezdhetik a tavaszi trágyázást, beleértve a legelőket is. A helyes mezőgazdasági gyakorlatok kódexe (CBPA) szerint március 15-én véget ér a műtrágya alkalmazásának tilalma a mezőgazdasági területek valamennyi kategóriájára. A korlátozás a legelőkre október 1-jén, az őszi növényekre, a szántókra és más növényekre november 1-jén lépett hatályba.

A helyes mezőgazdasági gyakorlatok kódexe szerint március 15-től kezdődően szilárd szerves műtrágyák alkalmazása is megengedett a szántókon és a legelőkön. Ugyanattól az időponttól kezdve a legelők folyékony szerves műtrágyákkal és kémiai műtrágyákkal való kezelése is megengedett. Az őszi növényekkel rendelkező földek esetében a korlátozás március 1-jén lejárt. A műtrágyázási tilalmakra vonatkozó szabályok megsértése nemcsak a Környezetvédelmi Őrség által kirótt szankciókkal járhat, hanem a mezőgazdasági termelők a környezetvédelmi feltételek be nem tartása miatt a támogatásokat is elveszíthették.

Az őszi növényeket hamarabb elkezdhették „táplálni”

A környezetvédelmi hatóságok szerint folyékony szerves és ásványi műtrágyákat március 1-jétől lehet alkalmazni az őszi növényekre. A legelőkön a szórás március 15. után megengedett, amikor szilárd szerves műtrágyák alkalmazhatók, mind a szántóföldön, a kertekben, mind a legelőkön.

„A trágyát általában ősszel adagolják, a talaj alapmunkálatai során (a barázda visszafordítása szántás révén), kedvező meteorológiai körülmények között, különösen felhős időben és gyenge szél esetén. A trágya terjedésével a földet felszántják az ekével, amely jól összekeveri és beépíti a trágyát. A betemetést mélyebbre, legfeljebb 30 cm-re végezzük könnyű (homokos) talajon és száraz területeken, kevésbé mélyen, legfeljebb 18-25 cm-ig nehéz, hideg talajon és nedves területeken. Nedvesebb területeken a tavasz is alkalmazható” – írja a kódexben.

A tavasszal szükséges trágya alkalmazása

Az átlagos hőmérséklet emelkedésével a növények gyorsan növekedni kezdenek, és szükségük van trágyák által biztosított étrend-kiegészítőkre. Másrészt a tavaszi vetéshez szükséges csíraágy előkészítésének munkálataival együtt az alaptrágyázás elvégzése is szükséges. A mezőkön, különösen a legeltetéshez és a takarmány betakarításához használt területeken, kora tavasszal nagyon szükséges a trágya.

„A trágyák kijuttatását azonban a helyszínen érvényes összes speciális szabálynak megfelelően kell végrehajtani. Mindenekelőtt be kell tartani az alkalmazási módszertant, különösen lejtős területeken és víztestek közelében. Ugyanakkor nagyon fontos a felhasznált műtrágyák mennyiségének pontos figyelemmel kísérése, hogy ne lépjük túl a CBPA által előírt maximális hatóanyag-mennyiséget” – áll az idézett forrásban.

A CBPA a vegyi műtrágyák alkalmazását javasolja alapműtrágyaként, a szántás alatt, a szerves trágyával együtt, vagy külön, vetés előtt, vagy legelőnyösebben egyszerre a vetéssel. A vegyi műtrágyáknak a növények vegetációs időszakában történő alkalmazását lehetőség szerint fel kell váltani a természetes, folyékony vagy pépes szerves műtrágyák talajba történő közvetlen bejuttatásával.

„A tavasz folyamán ajánlatos a szükséges műtrágya körülbelül háromnegyedét kiosztani szakaszosan, két vagy akár három részletben. Tavaszi-nyári növények esetében az alaptrágyázás a teljes mennyiség 1/4 – 1/3 részével történik, a többit szakaszosan, az igényektől függően alkalmazzák. Az évelő szőlő-gyümölcs növényeknél a műtrágyákat az aktív vegetációs időszakban, a maximális nitrogénfogyasztás időszakában alkalmazzák” – írja a Jó gyakorlatok kódexe.