• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Egyesületi elnök: A tenyésztők szarvasmarhánként mintegy 300 euró APIA-támogatást kapnak!

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Szarvasmarhánként legalább 300 euró összegű APIA-támogatás biztosítanak a gazdálkodóknak! Ha húsfajtájú vagy keresztezéssel nyert fiatal szarvasmarhákat nem zárják ki a támogatások kifizetési rendszeréből, akkor az egész ágazat azt kockáztathatja, hogy az európai szabályok miatt elveszíti az állatonkénti támogatást – állítja a Húsmarhát Tenyésztők Romániai Szövetségének (ACBCR) elnöke, a Dumitru Grigorean. Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO-nak elmagyarázta, hogyan alakultak a támogathatósági feltételek 2014-től mostanáig, és milyen összeget érne el a szubvenció, ha nem hoznak intézkedéseket.

    „A fő probléma a brüsszeli értesítés volt, ebben a főszereplő a minisztérium, velünk együttműködésben – ezt vállalom, de 2014-ben még nem tudtuk, hogyan fog fejlődni az ágazat. Az első évben 8000 állat volt, honnan tudhattuk volna, hogy 2020-ban körülbelül 70.000 fő állat lesz. És ha ez ebben az évben is így ment volna, elérte volna a 100.000 főt. Az értesítésben, a 2014-ben Brüsszelbe eljuttatott igazoló feljegyzésben (fotó alább) a minisztérium azt mondta, hogy a támogatást 2020-ban 35.000 fő számára adják. És ez ma már több mint kétszerese. És itt nagy veszély volt” – magyarázta Dumitru Grigorean.

    Félő volt a támogatás teljes elvesztése

    Az ACBCR elnöke azt is hozzátette, hogy ha a gazdák nem kérték volna a feltételek megváltoztatását, akkor a teljes támogatás elvesztését kockáztattál volna.„Brüsszel nagyon egyszerűen és megalapozottan azt mondhatná, hogy az ágazat már nincs nehéz helyzetben, mert annyira fejlődött. És akkor bármikor azt mondhatják, hogy a támogatás már nem indokolt, főleg, hogy az SCZ csupán átmeneti támogatási forma, sehol nem írja, hogy ezt hosszú időn keresztül kellene folyósítani. És van még egy szempont: az 1307/2013-as EU rendeletben azt írta, talán az 52-es cikkelyben, már nem emlékszem pontosan, hogy az SCZ támogatási rendszer bizonyos, nehéz helyzetben lévő ágazatok számára vonatkozik. De a 2018-ban megjelent 2393-as Omnibus rendeletben nagyon egyértelmű, hogy az 52. cikk módosul, és kimondja, hogy: „A termeléstől függő támogatás, amely a tejre is vonatkozik, de nekünk ahhoz nincs közünk, egyfajta éves támogatás a termelés korlátozására, és amely állatonként és földterületenként fix összegként fizetendő. Tehát nagyon egyértelműen állatonként adható, nem pedig feltétlenül a termelés után. Tehát semmi esetre sem kívánatos a termelés ellenőrizetlen növelése. Mert mi ugyan nem tudjuk, mert később csatlakoztunk az Unióhoz, de voltak olyan évek, amikor túltermelési válság volt uniós szinten, ideértve a tejet, vagy különösen a tejet. A válság után a tejkvótákat pontosan azért vezették be, hogy ne termeljenek többet, mint a piaci igények” – emelte ki a szakember.

    SCZ 2021, első becslés: minimum 300 euró állatonként

    Dumitru Grigorean azt is elmondta, hogy a gazdák ebben az évben állatonként maximum 145 euró támogatást kaptak volna, és 2022-ben a támogatás 100 euró alá esett volna.

    „Ezt a fiatal állatokkal kapcsolatos változást éppen azért kértük, hogy csökkenjen a szám, és becsléseink szerint így valahol 35.000 fő alatt maradna jogosult állatok száma, amennyiben csak a teheneket vennénk számításba, és ezzel megoldottuk az értesítési problémát. Tudjuk, hogy körülbelül 14 millió euró jut az SCZ-re a húságazatban, reméljük, hogy ez az összeg jól fedezi a realitást. Ismétlem, állatonként körülbelül 300 euróról beszélünk. Egyébként az összeg a 2020-as 185 euróról 2021-ben 140-145 euróra, 2022-ben 85-90 euróra csökkent volna. Ismétlen, egyetlen gazda sem fog tulajdonképpen veszíteni, mert tehenenként többet fog kapni. Ha nem hoztak volna ilyen intézkedéseket, és ugyanazzal az állománnyal mentünk volna tovább, s ne is beszéljek arról, hogy milyen javaslatokat láttam arra vonatkozóan, hogy bármely vemhes tehén kapja meg a támogatást. Felébredtünk volna egy 200.000 fős állománnyal. A megtermékenyítési igazolvány egy perc alatt elkészül, és nagyon könnyű megszerezni. A fiatal állatok esetében mérlegre kell tenni a mozgási űrlapot, egy borjú, amely 8 hónapot volt a gazdaságban, és egy tehenet, amely 2500-2700 euróba került, fajtatiszta tehén. Vagyis nem volt rendben, ha ugyanazok a feltételek és összegek vonatkozzanak a két kategóriára „- húzta alá Grigorean.

    Meg kell jegyezni, hogy a húsmarhákra a fejenkénti körülbelül 300 euró összeget a 2021-es pályázati évre fizetik, amely jelenleg előkészületben van, azaz az APIA-nál folyamatban van az egységes kérelmek fogadásának kampánya.