Fără categorie

Új támogatás Brüsszelből! Wojciechowski európai biztos bejelentése a román gazdáknak!

A Bizottság rövidebb ellátási láncok és digitális megoldások fejlesztését támogatja az élelmiszerellátás terén – jelentette be Daniel Buda román EP-képviselő. Daniel Buda, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke kérdést tett fel Wojciechowski úrnak, a mezőgazdaságért felelős európai biztosnak a gazdálkodók virtuális piacairól.

„A világjárvány jelenlegi helyzete egyre több gyümölcs- és zöldségtermelőt, de nem csak, kényszerített arra, hogy különböző innovatív megoldásokat találjanak a piac létrehozására. A közösségi hálózatok virtuális piacai lehetővé teszik a termelők számára, hogy egyszerű módon értékesítsék termelésüket. Így a rendelkezésükre álló parlamenti eljárások alapján megkérdeztem Wojciechowski biztost, hogy mik azok az eszközök, amelyekkel támogatni tudja az európai termelőket a virtuális piacok gyakorlata szempontjából” – mondta a román EP-képviselő.

Daniel Buda nyilvánosságra hozta Wojciechowski európai biztos válaszát is:

„1.A Farmtól a fogyasztóig nevű stratégiában foglaltaknak megfelelően a Bizottság támogatni fogja a rövidebb ellátási láncok kialakítását, és azonosítja az élelmiszer-fogyasztók tájékoztatásának digitális módjait. A közös agrárpolitika piacorientációja már támogatja az agrárágazat alkalmazkodását a fogyasztói kereslethez a digitális élelmiszer-ellátási megoldások tekintetében. Vidékfejlesztési programjaikkal a tagállamok megkönnyíthetik az ilyen innovatív fejlesztéseket az érintett szereplők számára biztosított speciális támogatási rendszerek révén, ideértve a beruházásokat, a tudást, a tanácsadást és az együttműködést. Az online platform használatával kapcsolatos bevált módszereket a Bizottság 2018-as útmutatója, „A jövőbe nézve” tartalmazza.
A Digitális Európa program támogatja az agrár-élelmiszeripari ágazat innovációs központjait, hogy kihasználják a digitális innovációkban rejlő lehetőségeket és elérhetővé tegyék azokat a végfelhasználók, például a mezőgazdasági termelők számára. Ezenkívül az Orizont 2020 program szémos projektje és PEI-AGRI munkacsoport összefogja a gazdákat és a vállalkozókat a kutatókkal, hogy új ismereteket és innovatív megközelítéseket fejlesszenek ki az agrár-élelmiszeripari értékláncokról.

2) A digitális szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályjavaslat új szabályokat ír elő az Unióban működő összes köztes szolgáltatásra vonatkozóan, és célja a felhasználók számára biztonságosabb digitális környezet és az ökoszisztéma minden szereplője számára egyenlő versenyfeltételek megteremtése. A digitális piacokra vonatkozó jogszabályjavaslat olyan szabályokat vezet be, amelyek megakadályozzák az “adatkezelőket” abban, hogy tisztességtelen feltételeket szabjanak a vállalkozásokra és a fogyasztókra. Ez biztosítja a fontos digitális szolgáltatások megnyitását és elősegíti a kisebb platformok szabad fejlődését. ”

További hasznos információk a következő linken olvashatók: FortaPAC.agrointel.ro