Fără categorie

APIA támogatások – csak akkor vonják meg, ha kiderül, hogy a gazda tüzet rakott a földterületen!

Megvonható az APIA-támogatás kifizetése – erről született megyei szintű döntés a prefektúrán. A hatályos jogszabályok szerint kizárhatók a támogatásból azok a mezőgazdasági termelők és földtulajdonosok, akik meggyújtják a száraz növényzetet, hogy megtisztítsák földjüket, de csak abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy ők maguk gyújtották fel a növényzetet, ezt viszont nehéz bizonyítani.

Az elmúlt hetekben tűzesetekhez vezetett a gazdák száraz növény és tarlóégetése, csak Krassó-Szörény megyében 43 esetet regiztráltak, közülük 13 az APIA által nyújtott támogatásra jogosult telkeken történt.

Ezt követően a száraz növényzet égetésének kérdését elemezték a prefektusi intézmény által szervezett munkamegbeszélésen, amelyen részt vettek az ISU, a Környezetvédelmi Őrség és az APIA képviselői, valamint a Krassó-Szörény megyei csendőrség és rendőrség képviselői.

„A Környezetvédelmi Őrség képviselői elemzik ezeket az eseteket. Ellenőrzik, hogy a kedvezményezettek a törvényes határidőn belül, azaz a tűzesetet követő tíz napon belül értesítették-e a rendőrséget, majd kiderítik, hogy ezek a tűzesetek hogyan keletkeztek. Az ellenőrzések eredményei alapján az APIA eldönti, hogy a kedvezményezettek továbbra is megkapják-e a támogatásokat, vagy adott esetben szankcionálja-e a gazdákat a Környezetvédelmi Őrség vagy az ISU” – mondta el Krassó-Szörény megye prefektusa, Cristian Gâfu a találkozó után a resita.ro-nak.

Az APIA és a Környezetvédelmi Őrség között évek óta együttműködési kapcsolat működik, hogy felügyeljék, hogy a mezőgazdasági termelők betartják-e a mezőgazdasági és környezeti szabályokat, továbbá, hogy elejét vegyék a tarló és növényi hulladékok égetésének, de eddig egyetlen gazda sem kapott büntetést a tarló elégetése miatt.

„A prefektusi intézmény megkönnyítené az APIA és a Környezetvédelmi Őrség együttműködését. Az akciók hatékonyságuk érdekében havonta szervezünk ilyen munkamegbeszéléseket”- mondta Cristian Gâfu prefektus.