Fără categorie

APIA – vezető: A támogatási összeg 20 százalékát az agro-ökológiai alapprogramon belül folyósítják a gazdáknak!

Milyen lesz a közvetlen kifizetések jövője az átmeneti időszak után? A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) főigazgatója, Adrian Pintea az Agrointeligența-AGROINTEL.RO-nak kifejtette, hogy a mezőgazdaság fejlődésének fő tendenciája a zöld mezőgazdaság támogatása, az az agro-ökológiai alapprogram (Eco-scheme) megvalósításával, amelyre a tagállamoknak a közvetlen kifizetési csomag legalább 20 százalékát kell elkülöníteniük.

„Az Eco-scheme állhat erdei függönyök létesítéséből, agro-erdőgazdálkodásból, nagyobb vetésforgatásból, digitalizálásból és precíziós mezőgazdaságból, olyan növények termesztéséből, amelyek több CO2-ot tartanak vissza a talajban stb. Ezeket a rendszereket az államnak kell eldöntenie, és a gazdálkodó kiválaszthatja, hogy mi felel meg neki a legjobban. Ez magában foglalja a gondolkodás paradigmájának és a mezőgazdaság módjának megváltoztatását is a román gazda esetében, és magában foglalja a hatóságok bevonását a gazdálkodóknak szóló tájékoztató és figyelemfelkeltő kampányok levezénylésébe, valamint a mezőgazdasági tanácsadási szolgáltatások megerősítésébe” – mutatott rá az APIA vezetője.

Adrian Pintea rámutatott arra is, hogy a javasolt reformcsomagnak számos következménye van a tagállamok közigazgatására is, amelyet a fokozott szubszidiaritás határoz meg, ami nagy mértékben megterhelheti a tagállami közigazgatásokat, és amint arra a terület főszereplői rámutattak, létezik az agrárpolitika renacionalizálásának kockázata. 

Jövőbeni támogatások folyósítása az egyes tagállamok teljesítménye alapján

Az APIA vezetője azt is elmondta, hogy a közös agrárpolitika reformcsomagját az Európai Bizottság 2018 júniusában indította el, és széles körű vita tárgyát képezte az Európai Unió Tanácsában és az Európai Parlamentben, mint társjogalkotó szervek. Az Európai Bizottság által a 2021–2027 közötti időszakra javasolt modell új, amely az áttérést jelent a megfelelés-alapú modellről a teljesítmény-alapú modellre. „Ez azt jelenti, hogy a tagállamok számára nyújtott európai finanszírozás már nem az európai szinten meghatározott részletes szabályok betartásán alapul, hanem az egyes tagállamok teljesítményén, a tagállam által kidolgozott nemzeti stratégiai tervnek megfelelően, amelyet a Bizottság is jóváhagyott. Így a nemzeti stratégiai terv magába foglalja valamennyi, a tagállam által jóváhagyott támogatási struktúrát, ezeket a két alapból, az FEGA-ból és a FEAR-ből finanszírozzák, az odaítélés feltételeit, az elkülönített pénzeszközöket és a nyomon követési mutatókat is tartalmazza, hasonlóan a jelenlegi Országos Vidékfejlesztési Programhoz. Ez biztosítja a szakpolitikák koherenciáját mind a jövőbeli KAP-on belül, mind pedig az EU többi politikájával. A reformcsomagban szereplő három rendelet elfogadásáról folytatott megbeszélések előrehaladott állapotban vannak, de függetlenül az új közös agrárpolitikával (KAP) kapcsolatos kompromisszum formájától, amelyet a Tanács, a Bizottság és a Parlament között kell elérni, van néhány világos irány, amelyet a tagállamoknak követniük kell” – zárta mondandóját az APIA főigazgatója.