• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    De minimis támogatás zöldségre 2021-ben: Legfeljebb 2.000 euró 1.000 négyzetméterenként szolárium vagy üvegház esetében!

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    De minimis támogatás zöldségekre 2021-ben – a Mezőgazdasági Minisztérium bejelentése azon zöldségtermesztők számára, akik a Tomata program, azaz a szoláriumokban és üvegházakban termesztett paradicsom támogatási programja helyett induló új támogatási intézkedésre kívánnak jelentkezni.

    Adrian Oros földművelésügyi miniszter március 23-án, kedden tett bejelentése szerint a Paradicsom programot kiterjesztik a paradicsom mellett paprikára, uborkára, fehér- és vöröskáposztára, padlizsánra is. Ez egy de minimis támogatás lesz a védett területeken, üvegházakban vagy szoláriumokban termesztett zöldségek számára, amelyet ebben az évben fizetnek ki, az összeget az állami költségvetésből különítik el.

    „A többi támogatási rendszer, amelyet közvitára bocsátunk – A védett területeken a zöldségek támogatásához nyújtott de minimis támogatás, a korábbi Tomata program. Azt mondtam, hogy a 4 évig tartó Tomata program nem fog ugyanabban a formában folytatódni, és azt is elmondtam, hogy mi az oka ennek: a programra szánt hatalmas összegek, és a várt eredményeket ennek ellenére sem jöttek, a mód, ahogyan a programban csalni lehetett, de az a tény is, hogy sok zöldségtermesztő kérte a program kiterjesztését a védett területeken lévő zöldségekre, nemcsak egy fajtára, hogy lehetőségük legyen termeszteni, amit a piac kér. Ezért ezt a programot, ezt a de minimis támogatást a védett területeken található zöldségek támogatásához, egy készülő kormányhatározattal módosítjuk, konzultálva az érdekeltekkel, és több zöldségre kiterjesztjük: paprika, uborka, paradicsom, fehér és vörös káposzta, padlizsán” – mondta Adrian Oros.

    Megemlítette, hogy a támogatás ezer négyzetméterre legtöbb 2.000 euró lesz évente kedvezményezettenként.

    „A felső határ 150 millió lej. Ha a kiutalt értéket túllépik, akkor gyakorlatilag az összeg arányosan csökken. Ezt az összeget felosztják az összes támogatható kedvezményezett számára. A rendszert az APIA-n keresztül hajtják végre annak érdekében, hogy könnyebben ellenőrizhető és monitorozható legyen, és az ellenőrzéseket az APIA és a megyei mezőgazdasági igazgatóságok közös bizottságai hajtják végre” – jelentette be a miniszter.

    A konferencia után elküldött MADR – sajtóközlemény szerint a védett területeken termesztett zöldségfélékre nyújtott de minimis támogatásra elkülönített összeg 150 millió lej: paprikára, kaliforniai paprikára, uborkára, paradicsomra, fehér és vörös káposztára, padlizsánra. „Ezer négyzetméterre legfeljebb 2000 euró nyújtható kedvezményezettenként egy évre. A kiosztott érték túllépése esetén az összeget arányosan csökkenteni kell. A rendszert az APIA-n keresztül hajtják végre, az ellenőrzéseket pedig az APIA és az igazgatóságok közös bizottságai hajtják végre” – tájékoztatott a minisztérium az Oros által tartott konferencia után.
    Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO először írta meg, hogy ez a program az APIA-n keresztül fut, valamint a támogatható zöldségek listáját is. Itt olvashat erről a témáról:

    Adrian Oros földművelésügyi miniszter januárban jelentette be, hogy a Paradicsom program ebben az évben nem folytatódik a korábbi évekkel megegyező formában, hanem kiterjed a védett területeken termesztett egyéb növényekre is. Eddig azonban nem közölt további részleteket a román zöldségtermesztők által régóta várt támogatási formáról, a gazdák már most csalódottnak érzik magukat, hogy ez az új program késlekedik.