Fără categorie

Adrian Oros az aszálykárok kompenzációjáról: „Tartozunk a gazdáknak, próbálunk megoldásokat találni. De a megoldások a pénzben rejlenek! ”

A földművelésügyi miniszter elismeri, hogy tartoznak a gazdálkodóknak, azaz kompenzációt kell nekik nyújtatni a tavaszi aszálykárok miatt. Adrian Oros március 25-én, csütörtökön azt mondta, hogy nem kapott megoldást arra, hogy a 2020 tavaszán létesített terményekben veszteségeket szenvedő gazdálkodók megkaphassák a kártérítést, de ezt a lemaradást több intézkedéssel kompenzálta.

Oros miniszter azt állítja, hogy az APIA-tanúsítványoka korábbi évekhez képest két hónappal korábban történő kiadása, valamint az Agro Invest program kompenzáció azoknak a gazdálkodóknak, akik tavaly tavasszal aszálykárokat szenvedtek.

„Tavaly azok is aszálykárt szenvedtek, akik 2019 őszén vetették be földjeiket, őket sikerült kompenzálnunk, és azok is, akik 2020 tavaszán vetették be földjeiket, velük kapcsolatban viszont nem találtuk meg a szükséges összegeket a költségvetésben, legalábbis a büdzsé kiegészítése előtt, arra, hogy kártalanítsuk, egymilliárd lejes összegről van szó, ennyi kell az összes olyan kérelem fedezésére, amelyet a gazdák nyújtottak be a tavalyi tavaszi terméshez” – mondta Oros.

Elismerte, hogy a minisztérium „tartozik a gazdáknak”. „Megpróbálunk megoldásokat találni, de a megoldások pénzt jelentenek, és nem találtuk meg ennek forrását, éppen ezért megpróbáljuk másképp kompenzálni őket, természetesen nem fedtük le az összes igényt ezekkel a korábban kiadott igazolásokkal. Reméljük, hogy az Agro Invest, ez a hitelgarancia-alap a lehető leghamarabb elindul, és ha működik, akkor emeljük az összegét. Most egymilliárd lej felső határa van, de sokkal nagyobb szorzóerővel rendelkezik. Egyelőre ezek a módszerek, amelyekkel kompenzálhatjuk a tavalyi aszály okozta veszteségeket” – mondta Adrian Oros földművelésügyi miniszter a Gândul által szervezett “Go Agro” konferencián.