Fără categorie

Az APIA tisztviselői telefonálnak a gazdáknak. Adrian Pintea igazgató üzenete a támogatásokról!

A mezőgazdasági termelőket telefonon keresik fel a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) tisztviselői, mivel az idei mezőgazdasági támogatásokhoz való hozzáférés érdekében az egységes kérelmeket alá kell írniuk a kedvezményezetteknek, akik elektronikus úton küldték el a dokumentumokat. Az APIA főigazgatója, Adrian Pintea az APIA 2021-es kampányban regisztrált kérések aktualizált helyzetét is bemutatta.

A fizetési intézmény vezetője, Adrian Pintea március 25-én, csütörtökön, a Gândul által szervezett “Go Agro” élő digitális konferencián kijelentette, hogy a támogatások új, március 1-jén kezdődő kampánya “nagy erőbedobással” kezdődött.

„A fő tevékenység, amelyet ebben az időszakban a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség szintjén folytatunk, az az egységes kérelmek fogadása a mezőgazdasági termelőktől. Március 1-jén megkezdtük a 2021-hez kapcsolódó kérések fogadására irányuló kampányt, amely május 17-én ér véget (az egységes támogatási kérelem 2021. évre vonatkozó formanyomtatványának jóváhagyásáról szóló
46/01.03.2021-es miniszteri rendelet értelmében). Mondhatjuk, hogy nagy erőbedobással kezdtünk, mert a mai napig összesen 244.391 gazdálkodó, aki időpontot kapott az egységes támogatási kérelem benyújtására 232.553 kérelmet iktatott 1.112 737,92 hektár területre” – mutatott rá a tisztviselő.

Hangsúlyozta, hogy az APIA 2020-hoz hasonlóan, valamennyi intézkedést megtett a kifizetési kérelem folyamatának zavartalan lebonyolítása érdekében, kiküszöbölve a gazdálkodók és a közigazgatás közötti fizikai interakciót, fenntartva az előző kampányban hozott, az egységes kérelem elektronikus benyújtására vonatkozó döntéseket, az online ügyintézés az APIA által kifejlesztett online IPA alkalmazáson keresztül történik.

„Így a COVID-19 járvány idején a gazdák úgy regisztrálhatják a 2021-re vonatkozó egységes kifizetési kérelmüket, hogy nem jelennek meg az APIA megyei, helyi vagy bukaresti központjában. Ebben az évben minden lépést megtettünk annak érdekében, hogy a benyújtáshoz szükséges dokumentumokat, amelyeket a partnerintézmények (az Országos Állattenyésztési Ügynökség megyei irodái, polgármesteri hivatalok) állítanak ki, szintén elektronikus úton jussanak el az APIA-hoz. Mint minden évben, most is a gazdák mellett leszünk az idei kampány során is, és minden szükséges támogatást megadunk az európai forrásokhoz való hozzáféréshez szükséges lépések sikeres végrehajtásához. Szeretném pontosítani, hogy az egységes kérelem benyújtása azzal zárul, hogy a nyomtatványt fizikailag is aláírja a kérelmező, ennek időpontjáról telefonon keresztül értesítik a gazdát. Ezért szeretném felhívni a gazdák figyelmét, hogy válaszoljanak, amikor telefonos kapcsolatba lépnek velük, hogy megtudják az aláírás pontos dátumát és időpontját” – mondta még Adrian Pintea.