Fără categorie

Adrian Oros miniszter: Két Covid-19 támogatási programot indítunk szarvasmarha-tenyésztőknek!

Két támogatási rendszer a szarvasmarha-tenyésztők számára. A parlamentben Adrian Oros földművelésügyi miniszter bejelentette, hogy két a Covid-19 támogatási program lesz, miután a szarvasmarha-tenyésztési ágazat vezetői megállapodtak abban, hogy az országos átmeneti támogatásokat szimbolikus kifizetésként kell folyósítani.

A szarvasmarha-tenyésztők két programon keresztül kapnak pénzt, és az országos átmeneti támogatás a történelmi dátummal szimbolikus lesz. Adrian Oros földművelésügyi miniszter március 29-én, hétfőn indoklásában, a képviselő-testület plénumában a PSD által kezdeményezett, a mezőgazdaságról szóló egyszerű indítvány vitáján azt mondta, hogy az állattenyésztőknek megadódik a lehetőség, hogy nagy összegekhez jussanak az országos átmeneti támogatási rendszerek (ANT), 2 támogatási rendszer, a tejelő tehén és a hústehenek révén.

Az illetékes miniszter kifejtette, hogy megállapodást kötött a szarvasmarha-tenyésztő szövetségek képviselőivel: hogy a történelmi dátummal rendelkező ANT szimbolikus legyen, és a pénzkülönbséget 2 másik rendszerre irányítsák.

„Tavaly 326 millió lejt különítettek el az országos költségvetésben, a 21. intézkedésnél pedig egy speciális intézkedést, amely ideiglenes támogatást nyújt, 147,32 millió eurót, az aszály kompenzálásának 900 millió eurója mellett. (…) Ettől az évtől nem akarunk fizetni azoknak a gazdáknak, akiknek már nincsenek állataik, Önök azért a történelmi dátumért fizettek nekik. Megállapodtunk a szarvasmarha-tenyésztők szövetségeivel abban, hogy az országos átmeneti támogatás (ANT) a történelmi dátummal együtt szimbolikus jellegű lesz, és a pénzbeli különbséget két COVID-19 támogatási programra irányítjuk: egyet tejelő tehenekre és egyet a húsmarhákra, azért, hogy az összegek csakis a valódi állattartókhoz jussanak” – mondta Adrian Oros földművelésügyi miniszter a képviselőház plenáris ülésén.

Az egyszerű indítványt a képviselő-testület plenáris ülésén olvasta fel a PSD képviselője, Adrian Chesnoiu, a képviselő-testület mezőgazdasági bizottságának elnöke. Az egyszerű indítvány szövegében a PSD azt állítja, hogy Oros miniszter köteles sürgősen távozni hivatalából, mert 17 hónap kormányzás után semmit sem tanult. Az egyszerű indítvány szövege ugyanakkor azt az elképzelést foglalja magában, hogy a mezőgazdaság a legsötétebb időszakot éli a „képtelenség és amatőrség” miatt, amelyet a jelenlegi mezőgazdasági miniszter mutatott.

Olvassa ezt is: Oficial MADR: Sumele pentru ANTZ bovine – cuantumul pe cap de animal și tona de lapte