Fără categorie

SOC-együtthatók, az új mértékegység az európai forrásokat igénylő gazdaságok méretéhez

A standard SO együtthatók neve SOC-ra (standard output együtthatók/koefficiensek) változott – jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium, amely hozzátette, hogy az átmeneti időszakban az együtthatók, amelyek alapján a gazdaságok méretét kiszámítják, változatlanok maradnak. Az új értékeket továbbították az Eurostatnak, de még nem kapták meg a jóváhagyást.

Változások azoknak a gazdálkodóknak, akik európai alapokra pályáznak az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (FEADR) és az Európai Unió Helyreállítási Eszközének (EURI) költségvetéséből! A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) március 30-án, kedden jelentette be az Agrointeligența-AGROINTEL.RO címre elküldött közlemény útján a 2021-2022 közötti átmeneti időszakra vonatkozó standard együtthatók értékével kapcsolatos változtatásokat.

A MADR szerint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és az Európai Unió Helyreállítási Eszközéből (EURI) nyújtott támogatásra javasolt átmeneti rendelkezések figyelembevételével a 2021–2022 közötti átmeneti időszakban egy sor intézkedést ültetnek gyakorlatba, amelyek keretében szükség van a mezőgazdasági gazdaságok méretének kiszámítása a szabványos együtthatók alapján.

“Az EU 220/2015-ös rendeletének legutóbbi módosításai szerint
az SO-együtthatók (standard output) neve SOC-ra (standard output együtthatók) változott. A RICA Szolgálaton belül kiszámított standard output együtthatók utolsó halmaza a SOC 2017, a 2015–2019-es évek átlagaként. Megemlítjük, hogy 2020 decemberében a MADR a RICA szolgálaton keresztül megküldte jóváhagyásra az SOC 2017 együtthatók halmazát az EU Statisztikai Főigazgatóságához – az EUROSTAT-hoz”- tájékoztatott a minisztérium.

A minisztérium kijelenti, hogy mivel jelenleg a SOC 2017 együtthatók értékeit az EU Statisztikai Főigazgatósága – az EUROSTAT még nem érvényesítette, a 2021-2022 átmeneti időszakban megkezdett intézkedésekre a jelenleg érvényesített együtthatókat használják, azaz az SO 2013-at.

„Amennyiben a SOC 2017 értékeket kellő időben jóváhagyják úgy, hogy a változtatásokat még be lehet vezetni a küszöbönálló intézkedésekhez kapcsolódó végrehajtási dokumentumokba, akkor a frissített értékeket, illetve a SOC 2017 értékeket fogják használni” – áll a közleményben.

Mint ismert, hogy a gazdaság mérete az egyik fontos kritérium az európai mezőgazdasági alapokhoz való hozzáférés során. Azoknak a gazdálkodóknak, akik vissza nem térítendő finanszírozást kívánnak megszerezni, a gazdaságukat a standard termelési együtthatók (SO) alapján kell értékelniük, amely arányítja a megművelt területeket és a birtokolt állatokat ezek kereskedelmi értékével. Így a gazdaság mérete a megművelt hektárokra és a birtokolt állatokra vonatkozó valamennyi SO összege.

Arról, hogy most hogyan számítják ki a gazdaságban az S.O-t, írta itt az Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Cum se calculează DIMENSIUNEA ECONOMICĂ a unei ferme!