Fără categorie

Az Európai Bizottság kifogásai a gazdaságokba történő beruházásokhoz szükséges források elosztása kapcsán!

Az Európai Bizottság kifogásai az előkészített intézkedések támogatásának intenzitásával kapcsolatban – 4.2. Intézkedés: tárolás / feldolgozás, 4.1. Intézkedés: mezőgazdasági beruházások. Adrian Oros mezőgazdasági miniszter kedden (március 31-én) elmondta, hogy az EB több kérdést küldött a minisztériumnak az intézkedések pénzkezeléséről. Összesen: 900 millió euró!

„760 millió finanszírozással rendelkezünk csak a gazdaságban történő tárolás és feldolgozás integrációjának részéhez, ez a 4.1. Intézkedés. Külön pedig 140 millió a 4.2 intézkedéshez. A 4.1 és 4.2 intézkedésnek együtt két év alatt 900 millió jut, a tárolásra és a feldolgozásra, és különösen a gazdaság szintjén történő integrációra összpontosítunk. A Bizottság érdeklődött, ma kaptunk néhány olyan kérést tőlük, hogy pl. magyarázzuk el, miért nem tettünk többet a 4.2. Intézkedésre – raktározás és feldolgozás / marketing, és miért tettünk ennyit a 4.1. Intézkedésre,
ahol beruházások zajlanak a mezőgazdasági üzemekben. De a gazdaságban fennáll az integráció lehetősége. Mi így akartuk azért, mert azt tapasztaltuk, hogy hasznos lenne, s ez az igényelemzésből is kiderült, hogy mindenekelőtt a termelőknek meglegyen saját tárolási és feldolgozási kapacitásuk” – mondta a földművelésügyi miniszter az Agro TV „Agricultura la raport” című műsorban.

90 százalékos támogatási intenzitás a mezőgazdasági termelők bizonyos kategóriái számára

Hangsúlyozta, hogy a minisztérium a lehető legnagyobb mértékben meg akarja erősíteni az őstermelő pozícióját az értékláncban. „És csak így tehetjük meg! Természetesen megtartottuk ezt a 4.2 intézkedést, amely keretében bárki jöhet, és részesülhet a támogató intézkedésekből egy raktár és feldolgozó rendszer felépítésére. De ezt először is szeretnénk … És ez együtt jár a támogatás intenzitásával, magyarázatot kell adnunk arra, miért megyünk ezzel a támogatási intenzitással, és 4,1-nél, akár 90 százalékkal is”- tette hozzá Oros.

A miniszter hozzátette, hogy a minisztérium „sok olyan kistermelőt akar támogatni, akik nem képesek tárgyalni”. „Olyan szövetkezetekhez szeretnénk vinni őket, ahol 20 százalékkal nagyobb támogatási intenzitást adhatunk nekik, és további 10 százalékot, ha bizonyos természeti korlátokkal rendelkező területeken dolgoznak, és további 10 százalékot, ha a legtöbbjük a fiatal gazdák kategóriájába tartozik. Annak érdekében, hogy a támogatás intenzitása 90 százalékra emelkedjen, hogy ösztönözze ennek a jelentős összegnek a felhasználását két év alatt. Ezt akarjuk, és itt vagyunk a Bizottsággal folytatott megbeszélések végén, és kissé meglepődtem a mai bizottsági kérdéseken, mert mi nagyon világosan mondtuk el, amit akarunk. Alapvetően a 2021-2022 közötti átmeneti program nem térhet el a Nemzeti Stratégiai Programtól (PNS). Ha a PNS révén a tárolás és feldolgozás finanszírozásának szükségessége derült ki, mivel a kereskedelmi mérleggel ez a probléma van, akkor normális volt, hogy ez az átmeneti időszak is azokat az intézkedéseket finanszírozta, amelyek a következő időszakban lesznek. Nem kérhetünk mást! ”- jelentette ki a mezőgazdasági vezető.

Szerinte a minisztérium rendezi a kérdést a Bizottsággal, de ez nem érinti a már jóváhagyott összegeket, és csak a támogatás intenzitására adnak magyarázatokat. „De ezt rendezni fogjuk a Bizottsággal, ezek az összegek, el is vannak fogadva, és ez egy technikai vita a támogatás intenzitásáról. Az átiratban olvasottak szerint csak ez volt a nem értésük, hogy miért tettük ezt az összeget, és miért nem tettük a 4.2-re, és miért megyünk ugyanolyan intenzitású támogatással a 4.1-re, mint a 4.2-re. Ez a mi problémánk. A projekt előkészítés alatt áll, és több projekttel együtt kerül a Bizottsághoz, amelyek meghaladják a minisztériumnak eredetileg kiosztott összegét, abban a reményben, hogy más minisztériumok projektjei nem mennek át a Bizottsággal folytatott vitán, mert nagyon nehéz elkészíteni ezt a projektet”- fejezte be a miniszter.

Több információ a témával kapcsolatban: FortaPAC.agrointel.ro