Fără categorie

Egy pásztoregyesület saját mobilpiacot hozott létre, hogy eladja termékeit!

Saját előállítású juhhústermékeket kínáló mobilpiac keresi fel jövő héttől a Botoșani megyei lakótelepeket, hogy egészséges és természetes ételeket ajánljon a fogyasztók számára, a sajttól, tejtől, tejföltől kezdve húsig, kolbászig vagy sózott húsig. A kezdeményezés a Botoșani megyei MoldoOvis Juhtenyésztők Egyesületének igazgatójáé, ing.Ionică Nechiforé. Elsősorban az egyesület tagjai részesülnek kedvezményben, amelyek a bérleti díjak mentességét vagy egyéb adómentességet jelentenek, így csak a fogyasztási költségeket kell fedezniük, mint pl. az áram, az üzemanyag stb.

„A beruházást a MoldoOvis Egyesület eszközöli a gazdálkodók hozzájárulásaiból. A költségek darabonként 7.000 eurót tettek ki, a teljes felszereléssel, hogy az értékesítés a legjobb körülmények között történjen, és ide tartozik a regisztráció / jóváhagyás és az összes szükséges dokumentum. Nagyon sokáig terveztük ezt a projektet, csak nem volt elég pénzünk, és reméltük, hogy a Megyei Tanács támogatni fog, de ez nem történt meg, és akkor összegyűjtöttünk minden banit, és amikor meglett az összeg, elkezdtük a beruházást. Elsőbbséget élveznek az egyesület tagjai, akik nem fizetnek díjat, és a többi termelő, aki jönni akar, csak az egyesület tagjainak beleegyezésével történik, és a nem tagok díjáról is döntünk” – mondta Ionică Nechifor az Agrointeligența-AGROINTEL.RO-nak

Hozzátette, a lakókocsik hűtőberendezésekkel vannak felszerelve, hogy a helyi termelők Botoşani legforgalmasabb részein, de más megyékben is értékesíthessék termékeiket.


A termelők a jövő héttől kezdhetik értékesíteni portékáikat

Ionică Nechifor azt is elmondta, hogy a lakókocsik akkor kezdhetik elműködésüket, amikor a DSVSA megadja a jóváhagyásokat, erre várhatóan a jövő héten kerül sor. „Remélem, egy hét múlva működni kezdenek, mert még várunk bizonyos állategészségügyi engedélyek kiadására. A kedvezményezettek a Botoșani megyei juh- és hústenyésztők szövetségének tagjai lesznek. Meglátjuk, csatlakoznak-e hozzánk más szervezetek vagy más helyi termelők, azokról beszélek, akiknek zöldségei, tehenei vannak. Azért is fogadjuk be őket, mert fontos számukra, hogy ők is népszerűsítsék helyi termékeket, hagyományos és helyi termékekkel indítsuk a karavánt, hogy a termelő tudjon eladni. Másrészt nagyon szeretnénk kivinni őket Botoșani város lakónegyedeibe hétköznapokon, hogy a lehető legközelebb legyenek a vevőkhöz. Mindennek, ami juh-, kecske- vagy más ágazathoz tartozik, helye van nálunk, ha csatlakozni akar hozzánk a termelő, és nagyon szeretném, ha azok, akik természetes termékeket szeretnének fogyasztani, ne menjenek máshová. Ezekért a termékekért, amelyeket a helyi termelőknél találnak, már nincs értelme szupermarketekbe járni, mert megtalálják majd azokat a saját lakónegyedükben” – mondta a MoldoOvis egyesület elnöke.

Milyen termékeket vásárolhatnak meg a fogyasztók

Szerinte a fogyasztók megtalálják majd a tejet, sajtot, tejfölt, füstölt húst, túrót, sajtot, sajtkrémet. Az alapfeltételek, amelyeket a termelőknek szigorúan be kell tartaniuk, a maximális higiéniai és állategészségügyi normák. „Ezenkívül a termékre maximális árat szabunk ki, hogy akkor se lépjük túl a piaci árat, ha természetes, egészséges termékekről van szó. Nem akarjuk terhelni a fogyasztót, hogy emiatt inkább a szupermarketbe menjen, mert ott minden olcsóbb. Arra fogunk összpontosítani, hogy az árak biztonságot és profitot teremtsenek a gazdálkodók számára, de amelyek elfogadhatóak a fogyasztók számára is” – tette hozzá Ionică Nechifor.

A projekt iránt érdeklődő gazdálkodóknak kapcsolatba kell lépniük az egyesülettel, és az elsőbbséget az egyesület tagjai élvezik, a helyiségek mindegyikének 3 termelőre elegendő kapacitása van. „Megfogalmaztunk egy rendszabályzatot, és várjuk, hogy minden gazdálkodó vegye fel a kapcsolatot az egyesülettel. Számos találkozónk volt már, és a tenyésztők nagyon érdeklődnek. Akik eddig nem tudtak a lehetőségről, és érdekelné őket, csak fel kell hívniuk az egyesületet, és minden részlettel a rendelkezésükre állunk. A gazdák feliratkoznak egy listára, így látjuk, hogy hányan vannak az adott héten, és felosztjuk őket lakókocsikra, mert egy lakókocsiban maximum 3 férőhelyünk van. És ha van 4 lakókocsim, akkor egy nap 12 gazda árulhat. Ha eladták termékeiket, hazamennek, és mások jönnek a helyükre. A mezőgazdasági termelők megkülönböztetésének kritériuma a minőség vagy a minőség igénye is. A kezdetektől fogva azt mondtam, hogy a terméknek kifogástalanul kell kinéznie, minőséginek, megfizethető árúnak, címkézettnek kell lennie, és elérhetőségeket kell tartalmaznia. Mert a fogyasztó, miután meggyőződik arról, hogy a termékek jók, továbbra is azt a termelőt keresi, és ez mindkét fél javát szolgálja” – tette hozzá.

Ionică Nechifor azt is elmondta, hogy a gazdák nagyon örülnek a projektnek, mert többnyire arra kényszerültek, hogy termékeiket közvetítőknek adják, és most közvetlenül a fogyasztóknak értékesíthetnek, ráadásul a gazdaságukat is népszerűsítik. „A terv az, hogy rendezvényeket szervezünk, és más megyékbe is megyünk, hogy népszerűsítsük termékeinket. Bukarestbe is el akarunk jutni. A termelők nem fizetnek semmit, csak a lakókocsival kapcsolatos költségeket állják. Egyelőre tárgyalok Botoșani polgármesterével, hogy egy bizonyos időre ingyenes helyeket kínáljon nekünk. Ha adót vetnek ki az általunk elfoglalt területre, akkor azt elosztják a termelők maguk között. Mi nem kérünk semmiféle adót” – zárta szavait az egyesület elnöke.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO itt írt először erről a kezdeményezésről: Rulote cumpărate de o asociație pentru ca fermierii să își poată vinde brânza sau mieii de Paște!