Fără categorie

MADR: Állami támogatás az állattenyésztési ágazatban – költségvetés csak júniusig!

Az állattenyésztési ágazatban nyújtott állami támogatás felső határa – a Földművelésügyi Minisztérium közzétette. Egy nappal azután, hogy közzétettük a több mint 30 szarvasmarha-ágazati egyesület nyílt levelét, amelyben a pénzek nyilvánosságra hozatalát és elkülönítését kérték, a MADR megvitatta a kormányhatározat tervezetét, amelyben 20 millió lejt különítettek el az összes állattenyésztési fejlesztési programra. A pénz nem elég a teljes évre, és a csökkentés a szükséges összeg 75 százaléka.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) március 31-én, szerdán nyilvános vitára bocsátotta az állattenyésztési ágazatban az állami támogatási rendszer létrehozásáról szóló 1179/2014-es kormányhatározat 19. cikkelye (7) bekezdésének módosítására vonatkozó határozatot, amely 2021 első negyedévének felső határára tesz javaslatot.

A támogatást 2021. június 30-ig meghosszabbították, és az Agrointeligența-AGROINTEL.RO forrásai szerint Adrian Oros miniszter már nem kívánja meghosszabbítani ezt a támogatást.

„Tekintettel arra, hogy genealógiai nyilvántartás kitöltésének és fenntartásának, illetve az állatok genetikai minőségének vagy genetikai hozamának meghatározására szolgáló vizsgálatok költségeit fedező állami támogatást meghosszabbították 30-ig, szükségessé vált jóváhagyni a 2015–20202.06.30 közötti időszakra kirendelt 759.250 ezer lejes plafonnal megállapított, 2021 első félévére vonatkozó maximális értéket. Így ez a tervezet 2021 első félévére meghatározza az állami támogatás maximális, 20.000 ezer lejes összértékét. Az összegek fajonkénti megoszlása ​​arányos az eredeti éves kérelmekben igényelt összegekkel, szarvasmarhák, bivalyok, sertések és lófélék esetében 8.805 ezer lej, juh- és kecskefaj esetében 11,195 ezer lej, és ezt az állami költségvetésből biztosítják, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által 2021-re jóváhagyott költségvetési rendelkezéseken belül” – áll a MADR által elindított projektben.

A támogatást havonta vagy negyedévente folyósítják a profilszövetségek lehetőségeitől függően, és a kifizetéseket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségen (APIA) keresztül teljesítik. Jelenleg a gazdákkal szembeni tartozás a 2021 első negyedévének megfelelő összegek.

Az állami támogatási program célja fedezni a genealógiai nyilvántartás kitöltésének és fenntartásának, illetve az állatok genetikai minőségének vagy genetikai hozamának meghatározására szolgáló vizsgálatok költségeit.

A segélyt támogatott szolgáltatások formájában nyújtják egyéni és családi vállalkozások, engedélyezett természetes személyek, adott esetben termelői bizonyítvánnyal/ termelői tanúsítvánnyal rendelkező természetes személyek, valamint az állattenyésztés területén működő jogi személyek számára.

A fenti szolgáltatások állami támogatási intenzitása:

a) a genealógiai nyilvántartások elkészítésével és vezetésével kapcsolatos költségek legfeljebb 100 százaléka;
b) az állatok genetikai minőségének vagy genetikai hozamának meghatározása érdekében harmadik felek által vagy harmadik felek nevében végzett vizsgálatok költségeinek legfeljebb 70 százaléka.

Állami támogatást kérelmezők olyan állattenyésztői szövetségek vagy szervezetek, amelyek a fent említett szolgáltatásokat nyújtják, és amelyeket a „Prof. Dr. GK Constantinescu” Állattenyésztési Országos Ügynökség akkreditált az állatfajták genealógiai nyilvántartásainak összeállítására és vezetéséért és / vagy a genetikai meghatározásokra.

A pályázóknak továbbá szerződést kell kötniük a kedvezményezettekkel (az állattenyésztőkkel, akiknek a fent említett szolgáltatásokat nyújtják), a dokumentumnak ki kell terjednie az állatok fajtájára, számára, a nyújtott szolgáltatásokra és azok tarifájára.

Az 1006/2020-es kormányhatározat révén az állattenyésztési ágazatban az állami támogatási rendszer létrehozásáról szóló 1.179 / 2014-es kormányhatározat (a későbbi módosításokkal és kiegészítésekkel) intézkedéseit 2021. június 30-ig meghosszabbították.